Aмнестирани злочини над Србима у бившој касарни Виктор Бубањ у Сарајеву

Власти Федерације БиХ спријечиле су 19. септембра 2003. године чланове Савеза логораша Републике Српске да у бившој касарни „Виктор Бубањ“ у Сарајеву поставе спомен-плочу као знак сјећања на страдање неколико хиљада затворених и око 500 убијених Срба, док је у овом објекту био ратни логор.

На локацији касарне, а данас Суда БиХ, ког је притиском, смјенама и уцјенама успоставио некадашњи високи представник Педи Ешдаун, у току рата 1992-1995. године био је успостављен логор за Србе.

Око двије хиљаде српских цивила мучено је и злостављано, а велики број је убијен.

Људи су премлаћивани и убацивани у ћелије „четири са пет метара, испитивани, изгладњивани, понижавани. Један број је хладнокрвно ликвидиран.

Осим стражара, затворене Србе тукли су и војници који су долазили са ратишта.

Према многобројним свједочењима, многим цивилима навлачене су војне униформе да би се оправдало њихово затварање.

У бившем логору данас се налазе просторије Суда и Tужилаштва БиХ, а пред истим тим судом није одговарао скоро нико од оних који су отворили логор нити неко од руководећих војних и цивилних структура тадашње муслиманске власти у Сарајеву.

Плоча која подсјећа на масовна страдања Срба у „Виктору Бубњу“ деведесетих година 20. вијека, као ни друге сличне које свједоче о масовним страдањима сарајевских Срба, никада није постављена.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар