Обиљежено 29 година од почетка борбе за ослобођење Модриче

У Модричи је обиљежено 29 година од почетка борбе за ослобођење ове општине, а овим поводом служен је парастос код централног споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату и организована посјета Спомен-соби.

Цвијеће код централног споменика погинулим борцима у Модричи и Спомен-соби положили су представници локалног Удружења „Ветерани“, општинске Борачке организације и руководство општине Модрича.

Предсједник Скупштине Удружења „Ветерани“ Богдан Шарчевић рекао је да су на данашњи дан 1992. године српске јединице са Требаве и Вучијака спасиле из обруча око 200 Срба, углавном жена, дјеце и старијих особа и око 40 мушкараца способних за борбу, који су остали у Модричи да бране српске куће и нејач од непријатеља.

„Надали смо се да неће доћи до оружаног напада на Србе, али са погибијом двадесетрогодишњег Раденка Брадашевића, прве жртве сукоба, схватили смо да је почео рат“, рекао је Шарчевић.

Он је додао да Раденкови саборци, чланови породице и руководство општине Модрича чувају успомену на његову жртву, те су положили цвијеће и прислужили свијеће на његовом гробу на Православном гробљу у Модричи.

Начелник ове општине Јовица Радуловић истакао је да је обавеза садашњих и будућих генерација да чувају успомену на Брадашевића и све Србе погинуле за одбрану Модриче.

„Сјећање на страдале је и опомена да се таква времена никада не понове“, рекао је Радуловић и додао да будуће генерације треба да уче о томе шта се десило и да знају какво је зло рат и колика је вриједност мира.

Представници борачких организација и руководства Модриче су у Спомен-соби одали пошту за 708 погинулих бораца за Републику Српску из Модриче и више од 30 општина бивше Југославије, чије породице данас живе у овој општини.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар