Обиљежено 27 година од злочина над Србима на Папратној њиви, на путу Фоча – Калиновик

Код споменика на Папратној њиви, уз стари пут Фоча-Калиновик, данас је служен парастос за 42 цивила и борца Војске Републике Српске који су на том мјесту погинули прије 27 година.

У засједи муслиманске војске 20. септембра 1992. године погинули су српски борци и цивили из Миљевине, који су се камионом враћали из Калиновика, а са њима је било и више избјеглица из Трнова.

Камион је погођен ракетним бацачима и нико није остао жив.

Најмлађа жртва био је шеснаестогодишњи Слободан Мастило из Миљевине, а погинуо је и његов брат Душан /20/.

Предсједник фочанске Борачке организације Срђан Станковић навео је да је страдало и шест жена које су претходно избјегле из Трнова.

„Оне су из Трнова, које је попаљено, изашле пјешке до Калиновика и пошле на тај камион да у Фочи потраже кров над главом, али су страдале“, рекао је Станковић.

Станковић је подсјетио да надлежни судски органи никада нису покренули поступак за кажњавање извршилаца овог злочина.

Вјекослав Шкобо, којем је тог дана погинуо отац Славко, рекао је да се зна ко је починио злочин.

„Мучку засједу направиле су наше комшије одавде. Изгубили смо сваку наду да ће неко одговарати јер само Срби иду у казамате, док за злочине над Србима никад нико не одговара“, рекао је Шкобо.

Породице погинулих су, осим код споменика, положиле цвијеће и прислужиле свијеће и на остацима камиона.

Парастосу су присуствовале и делегације Борачке организације, Удружења ратних војних инваида и Организације породица погинулих бораца из Фоче, те представници локалних управа Фоче и Калиновика.

Организатор парастоса је Борачка организација Фоча.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар