Обиљежено 100 година од насељавања Мјесне заједнице Старо Ђурђево

Мjесна заједница Старо Ђурђево територијално припада општини Темерин. По попису из 2011. има 5.200 становника и овдjе живе већином Срби из Босанске Крајине.

Како нам је рекао предсједник МЗ Старо Ђурђево, Ацо Остојић, ове године се навршава 100 година од насељавања ове МЗ, што су обиљежили низом манифестација у периоду од 6.5. до 11.5.2019.

– На овом подручју Срби су живјели све до 1800. године када су се иселили у Шајкашку област. Иселили су се из тог разлога што су требали поред пореза држави и пореза грофу, да буду у обавези да одређени број дана раде на посједу грофа. Исељавање је почело на Ђурђевдан па је новонастало насеље добило име Ђурђево. Послије завршетка Првог свјетског рата Краљ Петар спроводи аграрну реформу и 1919. године додјељује земљу добровољцима. Први добровољци који су добили земљу насељавају се 1919, прве двије породице, а током 1920. још 20 породица. Тако да до 1924. укупно има 42 породице – рекао нам је Ацо Остојић и додао да су сви они добровољци са подручја Босанске Крајине, Лике, Далмације, Херцеговине и захваљујући њима опет су Срби населили Темерин.

– У овом таласу насељавања дошли су и потомци браће Вајагић (9 браће Вајагић) чувеног братства Вајагића који живе и дан данас у нашој Мјесној заједници.

 

Програм организован од 6.5.2019. до 11.5.2019.


06.05.2019 године обиљежили су славу Мјесне заједнице Старо Ђурђево, Ђурђевдан, коју иначе славе сваке године.

07.05. 2019. била је дјечија ликовна колонија на којој су присуствовала дјеца из Основне школе Петар Кочић. Украшавали су Плато испред МЗ. Након тога је одржана у сали МЗ представа за дјецу у извођењу драмске секције Цврчак.

08.05.2019. приређена је изложба антиквитета и старих ствари под називом Сачувајмо од заборава.

09.05. одржана је Свечана академија поводом 100 година насељавања МЗ Старо Ђурђево. У културно -умјетничком програму учествовали су: хор Културног центра Лукијан Мушицки, КУД Вук Караџић и изворна група Звуци са камена.

– Такође смо додијелили захвалнице за сарадњу локалној самоуправи Општине Темерин и друштвима која дјелују и раде у МЗ Старо Ђурђево – рекао је Остојић.

Програм је завршен у суботу 11.05. са организацијом фудбалског турнира у Основној школи Петар Кочић и са народним весељем гдје су пекли бика и дијелили пиће.

– Кроз низ догађаја тако смо обиљежили и Ђурђевданске дане и 100 година насељавања нашег мјеста – рекао је Остојић.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар