Обиљежено 20 година од страдања војводе Манде

У Угљевику је обиљежено 20 година од страдања команданта Специјалне јединице Војске Републике Српске „Мандини лавови“ војводе Митра Максимовића Манде.

Максимовић је погинуо у децембру 2002. године, у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине. Био је један од најистакнутијих војсковођа ВРС у Одбрамбено-отаџбиском рату.

Митар Максимовић је рођен у селу Доње Забрђе код Угљевика 1963. године. По отпочињању ратних дејстава у Хрватској, отишао је у Репблику Српску Kрајину као добровољац, а храброшћу се истакао у борбама за Kнин и Бенковац. Девет мјесеци касније вратио се у родни крај. Од 10. априла 1992. године предводио је своје саборце у борбама на једној од најважнијих локација на Мајевици, релеју Столице. Јединица „Мандини лавови“ била је у саставу Мајевичке бригаде Источно-босанског корпуса ВРС.

Митар Максимовић Мандо одликован је Орденом Милоша Обилића, а након рата био је предсједник Скупштине општине Угљевик и локалне борачке организације.

У знак сјећања на Митра Максимовића Манду одржана је меморијална трка од Дворова до Угљевика, а вечерас ће бити одржан и традиционални турнир у малом фудбалу.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар