Обиљежено 25 година од егзодуса Срба из Санског Моста

Симболичним спуштањем вијенаца и цвијећа у ријеку Сану са градског моста у Приједору обиљежено je 25 година од егзодуса око 27.000 Срба из Санског Моста.

Међу окупљенима на градском мосту било и Сањана који су се присјетили тешких дана, а један од њих је и Радослав Рашљић који је рекао како се десило све много брзо и да су морали бјежати са малом дјецом.

„Било нас је шесторо и ето сад сам се смјестио овдје у Гомјеници. Успомене су тешке, вријеме лијечи све и пребољело се, бар они који нису изгубили своје најмилије“, рекао је Рашљић.

Сански Мост једна је од 13 општина које су до касног љета и јесени 1995. године биле у саставу Републике Српске.

Октобарских дана 1995. године из западнокрајишких општина насилно је протјерано више од 120.000 Срба.

„Ти људи су расељени по цијелом свијету, а сви би вољели да се врате на своје огњиште, бар у посјету. Међутим, тамо нема разумијевања за ове људе“, рекла је предсједник приједорске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица.

Карлица је истакла да српски повратници и даље немају струје, иако је и прошле године апеловано да се однос према њима промијени.

„Прошле године смо са овог мјеста упутили апел да се понашају према нашим повратницима као ми према њиховим у Приједору, међутим, стање је непримијењено“, нагласила је Карлица.

Замјеник начелника општине Оштра Лука Драган Мастикоса изјавио је да се овим окупљањем још једном указује на егзодус Срба 1995. године.

„Ако ми не обиљежавамо овај догађај и не обраћамо пажњу на то, сви ће на нас заборавити. Указујемо на то да се и на нашој страни десио егзодус“, рекао је Мастокоса.

Он је указао на неке податке према којима је 1995. године у Санском Мосту било 28 500 Срба, а сада се према неким подацима тамо налази њих око 1 000. „Практично, тамо живи око 300 становника. Ми смо протјерани из Санског Моста“, додао је Мастикоса.

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш рекао је да је Приједор примио многе становнике и избјеглице са подручја Санског Моста.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар