АКТУЕЛНО:

Обиљежено 25 година од страдања на Петровачкој цести

У Јањилама код Босанског Петровца обиљежено је 25 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Код Спомен-крста на Петровачкој цести служен је парастос и положени вијенци. Помен је служио епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Владика Сергије је подсјетио да се навршило пуних 25 година од стравичног злочина бомбардовања колоне избјеглица које су своје вјечне покоје задобиле управо на овом мјесту, недалеко од Босанског Петровца у селу Јањила, на мјесту познатијем као Петровачка цеста.

– То страдање мученика је засигурно њихов мост за Царство небеско, те на тај начин Петровачка цеста постаје цеста која води у вјечни живот – истакао је владика Сергије.

Владика је поручио свима онима који су немајући Бога у себи починили овај злочин, а чија имена нису позната људима, да су позната самом Господу, у којега нема тајне и све сакривено бива јавно и објелодањено.

Посјећена је и Спомен-соба у Дринићу.

Подсјећамо, 7. августа 1995. године, хрватски „мигови“ бомбардовали су колону српских избјеглица на Петровачкој цести. Страдало је десет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка.

Злочиначка војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Веритаса, током „Олује“ из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Вест преузета са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар