Владика Сергије служио помен убијеним Србима на Петровачкој цести

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије служио је помен невино пострадалим српским цивилима из избјегличке колоне на Петровачкој цести која се повлачила из Републике Српске Крајине током хрватске злочиначке војно-полицијске акције „Олуја“ 1995. године.

Владика Сергије истакао је да се данас навршава пуних 25 година од стравичног злочина бомбардовања колоне избјеглица протјераних у „Олуји“, које су своје вјечне покоје задобиле управо на овом мјесту, недалеко од Босанског Петровца у селу Јањила, на мјесту познатијем као Петровачка цеста, саопштено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

„Tо страдање мученика је засигурно њихов мост за Царство небеско, те на тај начин Петровачка цеста постаје цеста која води у вјечни живот“, истакао је владика Сергије у поздравној бесједи.

Владика је поручио свима онима који су немајући Бога у себи починили овај злочин, а чија имена нису позната људима, да су позната самом Господу, у којега нема тајне и све сакривено бива јавно и објелодањено.

Према подацима Документационо-информационог центра „Веритас“, током „Олује“ из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију „Олуја“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је „Олуја“ имала све карактеристике геноцида.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар