Обиљежено 27 година од страдања припадника чете “Петар Пандуревић“

На мјесном спомен-обиљежју Станица на Палама данас је служен парастос за 14 бораца чете „Петар Пандуревић“ који су заједно са командантом погинули на данашњи дан 1992. године у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је да је 8. јуни један од трагичних и тешких дана за општину Пале јер се погибија 14 бораца чете „Петар Пандуревић“ десила на дан сахране 45 бораца, који су убијени 4. јуна у Жепи.

„Јаке непријатељске снаге покушале су на подмукао и кукавички начин да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије“, напоменуо је Парађина.

Према његовим ријечима, ово је још један скуп поноса и туге, а понос брише сузе јер је Република Српска највреднија тековина одбрамбено-отаџбинског рата за коју су борци дали своје животе.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да су ово тешки дани за општину Пале јер се сјећају догађаја из 1992. године, те додао да су прво били на Јасику, па на Жепи, а данас су у мјесној заједници Станица, гдје одају почаст припадницима чете „Петар Пандуревић“ и другим борцима који су дали своје живот за Пале, Источно Сарајево и за Републику Српску.

Он је истакао да су као представници институција, нарочито локалног нивоа, долазити на спомен-обиљежја, одавати почаст погинулим борцима и помагати њиховим породицама.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се данас сјећају припадника чете „Петар Паундуревић“ и свих бораца Војске Републике Српске који су дали своје животе за домовину.

„Сви борци су заслужни што стојимо овдје, а наша је обавеза не само да их се сјећамо него да дамо свој допринос за чување онога за шта су се они борили“, истакао је Југовић.

Некадашњи борац чете „Петар Пандуревић“ Пуниша Лучић указао је на значај сјећања на ове догађање на Жепи како би се то пренијело на будуће генерације.

Вијенце су на спомен-обиљежје положили чланови породица погинулих српских бораца и њихови саборци, представници паљанске Борачке организације, руководство Града Источно Сарајево, општине Пале, представници СУБНОР-а, политичког и јавног живота и Српске православне цркве.

Чета „Петар Пандуревић“ формирана је почетком рата. Имала је 200 храбрих бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и обишла бројна ратишта широм Републике Српске. Погинуло је 36 бораца ове чете, 18 је рањено, а троје има статус ратних војних инвалида.

И ове године организован је Меморијални турнир чете „Петар Пандуревић“, а финална утакмица биће одиграна данас. Борачка организација Пале покровитељ је Меморијалног турнира у малом фудбалу „Петар Пандуревић“ на који су се ове године пријавило 32 екипе.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар