Обиљежено 37 година од смрти Бранка Ћопића

У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, данас је обиљежено 37 година од смрти српског великана писане ријечи.

Код бисте Бранка Ћопића у дворишту спомен-школе у Хашанима вијенце су положили помоћник министра просвјете и културе Тања Ђаковић, начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић и предсједник Завичајног друштва „Бранко Ћопић“ Хашани Душанка Дакић.

Ђаковићева је рекла да треба његовати сјећање на књижевне великане колико год тешка и неизвјесна времена била, обиљежавањем годишњица и другим манифестацијама.

– Готово да нема писца који је тако волио свој завичај и толико писао о њему као што је Ћопић писао о својим Хашанима. Зато смо поносни што смо и у овим изузетно тешким околностима успјели да обновимо родну кућу Бранка Ћопића и башту, што је уз предивни Грмечки пејзаж довољно да оплемени дјетињство генерација које долазе – рекла је она.

Министарство просвјете и културе Републике Српске, у протекле двије године обезбиједило је 250.000 КМ за пројекат ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића у оквиру којег је реконструисана његова родна кућа.

Начелник Кљајић рекао је да су Хашани данас стратешко мјесто за ову локалну заједницу када је у питању туризам, али и друге активности.

– Значајан је пројекат „Башта сљезове боје“, завршена је родна кућа Бранка Ћопића и заједно са Министарством просвјете и културе идемо даље – рекао је Кљајић.

Он је навео да „Електрокрајина“ изводи планске радове на електро-мрежи у овој локалној заједници, те да ће на захтјев општине Крупа на Уни бити изграђена и јавна расвјета према родној кући Бранка Ћопића.

Дакићева је рекла да је, захваљујући помоћи институција Републике Српске, у претходном периоду обновљена родна кућа Бранка Ћопића, изграђен дједа Тришин млин, обновљена спомен-школа и асфалтиран пут до Хашана.

Она је подсјетила да је Завичајно друштво „Бранко Ћопић“ основано прије 12 година ради његовања сјећања на лик и дјело овог књижевника

Дакићеваје нагласила да је Ћопић, гдје год да је живио, у мислима увијек био у својим Хашанима, одакле је црпио инспирацију за своја књижевна дјела.

Годишњица смрти Бранка Ћопића обиљежена је у складу са важећим епидемиолошким мјерама и из тог разлога први пут 26. марта у Хашанима није био предсједник Фондације „Бранко Ћопић“ Бањалука Светозар Личина.

Бранко Ћопић рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство, скочивши са моста на Сави у Београду.

Прву књижевну награду добио је 1938. године од Академије седам умјетности за кратку причу, 1939. године добио је Ракићеву награду, а затим и награду Српске краљевске академије 1940. године.

Његова антологијска збирка приповиједака „Башта сљезове боје“ освојила је Његошеву награду 1972. године, а НИН-ову награду за најбољи роман добио је 1958. године за роман „Не тугуј, бронзана стражо“.

Од 1968. године био је члан Српске академије наука и уметности.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар