Обиљежено 77 година Битке на Сутјесци

У Долини хероја на Тјентишту данас је обиљежено 77 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату успјела да се извуче из обруча шест пута бројнијег њемачког окупатора, при чему је погинуло више од 7.000 бораца.

Ове године је због мјера заштите од вируса корона изостао уобичајени културно-умјетнички програм, а био је ограничен и број посјетилаца.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је посебно битно да се обиљежава годишњица ове славне битке, јер постоје неофашистичке снаге које су у посљедње вријеме охрабрене.

– Морамо да са ових простора шаљемо јасну антифашистичку поруку, да причамо о злу које је фашизам нанио Европи и читавом свијету – рекао је Милуновић.

Спасоје Лубарда са Цетиња, коме је на Сутјесци погинуо брат Љубо, каже да Долину хероја редовно посјећује од 1958. године.

– Мој брат је био међу тежим рањеницима, међу хиљадама њих који су овдје оставили кости. Њих заборављају, што је жалосно, јер Битка на Сутјесци је велика епопеја. Овдје је погинуо највећи југословенски јунак Саво Ковачевић, а овдје је рођен највећи косовски јунак Милош Обилић – прича Лубарда.

Погинулим саборцима поклонио се и пуковник авијације ЈНА у пензији Зденко Дупланчић /91/ из Београда, иначе родом из Сплита, који није учествовао у Бици на Сутјесци, али је је као борац Прве пролетерске бригаде прошао бројна ратишта.

– За мене је моја домовина и Босна и Република Српска и све наше бивше југословенске републике – истакао је Дупланчић.

У делегацији СУБНОР-а Србије на Тјентиште је и ове године дошао и аутор споменика Битке на Сутјесци деведесетдвогодишњи Миодраг Живковић.

– Споменик је рађен да вјечито прича о великом подвигу партизанских јединица. Његова симболика је продор и побједа – рекао је Живковић.

Вијенце и цвијеће на спомен костурницу у подножју споменика Битке на Сутјесци положиле су делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, предвођене министром Милуновићем, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелник општине Фоча Радисав Машић, представници СУБНОРА Србије и Српске, те поштоваоци партизанског покрета из земаља бивше Југославије.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар