АКТУЕЛНО:

У брчанском насељу Бијела служен парастос за 18 српских војника

У брчанском насељу Бијела данас је служен парастос, положени су вијенци и запаљене свијеће за 14 српских војника и четири цивила из тог села који су погинули у минулом одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је да је судбина страдалих Срба у Бијелој парадигма страдања Срба у БиХ који су страдали за крст часни и слободу златну, искључиво зато што су православни Срби.

„Ту смо да се сваке године окупимо и одамо дужну пошту, али и да чинимо оно што је у нашој могућности да члановима породица погинулих бораца и цивила олакшамо живот. С друге стране, морамо бити спремни и на опрост, али не и да заборавимо, и да чинимо све да се овакве ствари никада више не десе“, рекао је Милић новинарима.

Он је додао да је за српски народ веома важно да постоји Република Српска јер је она гарант његовог опстанка и боље будућности гдје год да живи.

Предсједник брчанског БОРС-а Цвјетко Симић рекао је да су међу жртвама биле три жене, те да све жртве имају права на правду и достојанство.

Зоран Блажановић, бивши мјештанин Бијеле, рекао је да је своје огњиште напустио `92. године усљед напада на село регуларне хрватске војске и његових комшија Хрвата, након чега је избјегао у Брчко гдје и данас живи.

„Није ми ништа обновљено, а и не планирам да се вратим у Бијелу“, рекао је Блажановић.

Он је подсјетио да су у Бијелој 1992. године биле 183 српске куће, док данас у том насељу живи двадесетак српских породица, углавном старих.

Парастос за 18 страдалих Срба из Бијеле служен је код спомен-обиљежја у дворишту Српске православне цркве у том насељу у којем већински живи хрватско становништво.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар