Обиљежено 80 година од страдања Срба у Гаравицама

У спомен-подручју Гаравице код Бихаћа обиљежено је 80 година од страдања Срба, жртава усташког злочина у том мјесту 1941. године.

Парастос убијеним служило је свештенство Епархије бихаћко-петровачке, а потом су у спомен-подручју положени вијенци и цвијеће.

Обиљежавању су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Присустни су били и српски представници у институцијама БиХ, представници више локалних заједница, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског, као и Одбора „Гаравице 1941.“ и Удружења грађана „Уна“ и потомци страдалих.

Обиљежавање је организовао Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Гаравице, мјесто удаљено два и по километра од центра Бихаћа, представља једно од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа је убијено између 14.000 и 14.500 људи.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године, усташе су у Гаравицама извршиле масован покољ у којем је убијено више од 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број дјеце.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар