Објављен Извјештај Независне међународне комисије о Сребреници

Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године од данас је досупан на веб страници Комисије као и на веб страници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица подсјећају да је Влада Републике Српске одлуку о оснивању Комисије донијела на основу закључака републичког парламента, а са садржајем Извјештаја упозната је на посебној сједници 11. јуна ове године.

– Влада Српске је увјерена да ће једино цјеловито и истинито сагледавање догађаја у сребреничкој регији, али и у цијелој БиХ, допринијети јачању повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација – истиче се у саопштењу Републичког центра.

Влада изражава пијетет према свим жртвама и њиховим породицама из трагичног сукоба у БиХ, осуђује ратне злочине почињене на свим странама и захтијева недскриминаторско процесуирање одговорних за ратне злочине на свим странама.

Говорећи о Извјештају, предсједник Комисије, израелски историчар Гидеон Грајф, рекао је, између осталог, да је Комисија сачинила озбиљан, професионалан и уравнотежен извјештај, који је вјеран истини и историјским догађајима.

Као што је био случај и када је представљен Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, званичници Српске су оцијенили да није ријеч о документу који је усмјерен против било ког народа у БиХ.

– Намјера није да се умањи било чија патња или бол, али да је потребно да се догађаји из рата у БиХ сагледају непристрасно и аргументовано, због чега су и формиране ове комисије – саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Извјештај са више од 1.000 страна можете прочитати и на: http://incomfis-srebrenica.org.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар