Обнова Храма Архангела Михаила у Врлици

Храм Архагела Михаила у Врлици и данас, вијековима од подизања и деценијама након ратних дејстава, окупља народ овог краја, некадашње житеље села и њихове потомке, али овога пута у идеји да га заједнички снагама обнове и врате живот у Православну Далмацију.

У скорије вријеме најављено је да ће село Отишић и Храм, коме је потребна финансијка помоћ за наставак радова на обнови, посјетити директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

То ће бити прва посјета представника Србије српском селу Отишић, рекли су Срни покретачи обнове Храма.

Храм се и даље уздиже између Свилаје и Динаре и представља стуб провославља у Отишићу, највећем селу у овом крају, али зубу времена и ратним дејствима није одолио, па му је неопходна обнова.

Једна од њих, покретач ове акције, јесте и Јелена Дешић, чији коријени потичу управо из Свете Далматинске земље.

Уз благослов епископа далматинског Никодима, покренута је акцију прикупљања новчаних средстава за обнову овог храма. Идеја се јавила спонтано у духу православног народа са обје стране Динаре.

Инспиратори обнове Храма обратили су се писмом епископу Никодиму да благослови почетак обнове, што је он и учинио.

Епархија далматинска Српске православне цркве и парохија Врличка позивају све људе добре воље да се укључе и помогну започету обнову храма Светог архангела Михаила из 1889. године у Отишићу.

Парох врлички Лазар Пријић наводи да су житељи Отишића били богати и да су изградили величанствен храм, који је, нажалост, оронуо, због чега је потребна помоћ људи добре воље како би васкрсла ова далматинска светиња.

Парох Лазар каже за Срну да је село Отишић имало православне свештенике који су службовали у овом храму, а посљедњи је био Спасоје Милошевић.

– Уградимо себе у обнову далматинских светиња, вратимо живот у Православну Далмацију – позива Пријића, који каже да има доста оних који обнављају своја огњишта и враћају се у родну груду.

Милан Јовчић из Отишића, који данас живи у Батајници, позива све да заједничким снагама врате живот под Свилају и Динару. Он наглашава да је завичај тамо гдје се човјек увијек може вратити.

Иницијатори обнове Храма су пријатељским и братским везама успјели да скрену пажњу на важност обнове овог древног храма.

Много је оних који своје коријене вуку из Врличког краја. Једна од њих је и холивудска глумица Стана Катић, као и спортисти Рнићи, а Врличани са поносом казују да нема мјеста на планети гдје нема Србина из Врличког краја.

Организатори су изразили захвалност Новинској агенцији Републике Српске- Срна, Радио-телевизији Републике Српске, Елта телевизији, као и „Гласу Српске“ за медијску подршку која је од изузетне важности у овој акцији.

Људи доброг срца средства за обнову парохијског дома и наставак радова на храму Светог архангела Михаила у српском селу Отишић у Далмацији могу да уплате на девизни рачун са назнаком „за обнову храма и парохијског дома у Отишићу“.

Власник рачуна је СПЦ у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, ОИБ 66548359378, ИБАН: HR9824020061100461518, а СВИФТ: ESBCHR22.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар