АКТУЕЛНО:

Обраћање Линте поводом објаве Програма Савеза Срба из региона: Земљаци, борба се наставља!

Поштовани пријатељи,

Као народни посланик годинама водим искрену борбу да се проблеми Срба у региону и проблеми протјераних Срба дефинишу као једно од најважнијих државних и националних питања и да буду једно од приоритета Владе Србије. Чинио сам и чиним све што је у мојој моћи да, заједно са својим сарадницима, конкретно помогнем нашем народу у рјешавању стамбених и многих других проблема. Као предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије (2018-2020) покретао сам низ тема од значаја за Србе у региону и протјеране Србе.

Једини сам посланик владајуће коалиције који је крајем фебруара ове године гласао против Закона о правима бораца, ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица палих бораца јер није прихваћен мој амандман да се свим крајишким борцима призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању и још неколико других амандмана. Јавно сам осудио срамни и неразумни одлазак потпредсједника Владе Хрватске из реда Срба Бориса Милошевића 5. августа 2020. у Книн на прославу злочиначке акције „Олуја“. Такође, јавно сам осудио срамну и понижавајућу одлуку изасланика Предсједника Републике Верана Матића да 18. новембра 2020. положи вијенац, а посебно да клекне у Овчари и учествује у шетњи у Вуковару.

Током скупштинске расправе о Закону о министарствима 24. октобра 2020. тражио сам да држава оснује двије институције, Министарство за Србе у региону и Канцеларију за помоћ осумњиченим и оптуженим Србима с циљем конкретне борбе за права нашег народа. Поред тога, критиковао сам рад Тужилаштва за ратне злочине Србије јер је од свог оснивања 2003. године подигло до 2017. више од 85 % оптужница против Срба. Посебно сам тражио да Србија далеко јаче и снажније инсистира на рјешавању питања несталих Срба. Потребно је непрестано истицати истину да су већина несталих у Хрватској лица српске националности

Српска напредна странка је без објашњења одлучила да у новом сазиву Скупштине Србије више не будем Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону. За мене функција није циљ, већ само средство за рјешавање бројних проблема нашег народа. Желим да поручим да ћу и убудуће, као предсједник удружења грађана Савез Срба из региона и народни посланик, наставити још посвећеније и упорније да се борим за права Срба из региона, протјераних Срба и свих других оштећених грађана.

Посебно желим да нагласим да је Савез Срба из региона 1. децембра 2020. објавио Програм који се састоји од 20 циљева за које ће се залагати. Програм смо објавили на сајту нашег удружења и у новом броју Српског кола. Србија има националну, уставну и моралну обавезу да се залаже за опстанак Срба у региону и да помогне протјераним Србима и другим оштећеним грађанима у рјешавању имовинских и других проблема у земљама поријекла, као и стамбених и oсталих питања у процесу интеграције. Позивамо вас да нам се придружите у борби за остварење циљева нашег Програма.

Поред наведеног, упутио сам и два писма предсједници Владе Србије Ани Брнабић. Прво писмо послао сам 13. новембра 2020. у коме сам тражио да држава коначно ријеши стамбено питање свих протјераних Срба и низ других проблема. Друго писмо премијерки Брнабић послао сам 18. новембра 2020. Тражио сам да Србија покрене суштински дијалог са Хрватском и Босном и Херцеговином о рјешавању уништене и отете имовине, отетих стечених права и бројних других проблема протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској и Федерацији БиХ. Оба писма су заведена у писарници Владе Србије. Још увијек чекам одговор из кабинета и позив на састанак.

Уз захвалност за досадашњу подршку наставићу и у наредном периоду са још већом енергијом и преданошћу борбу за права Срба из региона, протјераних Срба и свих других оштећених грађана.

Београд, 01.децембар 2020. године

Предсједник Савеза Срба из региона

Миодраг Линта

Коментари
  • velika podrska poslaniku linti,srpska napredna stranka ima politiku,,,da neodgovara na uvrede,,,u

    четвртак, 03. децембар 2020.
  • da neodgovara za uvrede,da sacuva mir na balkanu,te je takva politika sakrila muke prognanika,i njoj je tesko spominjati u diplomatiji te muke je bi toboze raspurivala mrznju,opasno je da tskva pilitika nezatacka te muke,,,drugi spominju i mrava a nasi radi mira ni medjeda,i to otprlike po grbaci ns prognanika

    четвртак, 03. децембар 2020.

Напишите коментар