Од масакра над Србима у Мириловић Пољу, код Дрниша, прошло 26 година

Данас се навршило 26 година од масакра над седам српских цивила у Мирловић Пољу, код Дрниша, који је починила диверзантско-терористичка група из састава Хрватске војске, а за тај злочни нико није одговарао иако су имена егзекутора позната, подсјећа Документационо-информациони центар „Веритас“.

Због неефикасне истраге пред хрватским правосуђем, породице убијених Мирловчана ускоро ће правду затражити пред Европским судом у Стразбуру, на основу члана два Конвенције за заштиту људских права и слобода, истиче се у саопштењу Веритаса.

Веритас подсјећа да је у вријеме злочина то подручје било под заштитом тадашњег Унпрофора, а због наивног очекивања да ће их припадници те међународне мисије заштитити у селу су остали и убијени брачни парови Божица /81/ и Божо /86/ Бибић, Василија /67/ и Милан /67/ Бибић, те Марта Шарац /86/, Љубица /Петра/ Трзин /56/ и Љубица /Стевана/ Трзин /55/, док је теже рањена Марија Трзин /65/.

Истог дана сва тијела су и покопана на мјесном гробљу без обдукције.

Десетак дана касније, извршена је ексхумација према налогу истражног судије Окружног суда у Книну, у присуству војних посматрача УН и војног љекара британског батаљона у саставу снага УН, а потом је судски вјештак Жељко Каран из Бањалуке обавио судскомедицински преглед тијела и сачинио комплетан налаз, у који су увид имали и представници Унпрофора.

На основу информација до којих је дошла родбина убијених, у убиству Срба из Мирловић Поље учествовали су њихове комшије Мирко Кушета и Илија Бузов, те Марко Скејо из села Ружић.

У новембру 2011. године Веритас је Тужилаштву Србије за ратне злочине, на њихов захтјев, доставио сву расположиву документацију о овом злочину, које је, након спроведеног преткривичног поступка, предмет уступило хрватском тужилаштву, пред којим се истрага још води против НН лица.

У Мирловић Пољу је 1991. године живјело 188 Срба, а данас у том селу нема ниједног Србина.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар