Од злочинца до страдалника

Михајло Храстов, правоснажно осуђени ратни злочинац, добио је од Републике Хрватске захтјев да држави врати још 2,5 милиона куна. Ту је суму држава као одштету исплатила породицама 13 убијених и троје тешко рањених резервиста ЈНА – Територијалне обране Крњак. Злочин се догодио 21. септембра 1991. на Коранском мосту у Карловцу, због чега је Храстов осуђен.

Овај захтјев за рефундацију за сада још није правоснажан и други је по реду. Први је пуномоћан и њиме држава тражи поврат 2,75 милиона куна. Ако држава буде инзистирала на враћању свих средстава које је уложила у одштете, редовне, затезне камате и остале трошкове, процјењује се да би укупна сума за рефундацију могла износити и до 11,7 милиона куна.

Ива Златић, адвокатица Михајла Храстова, устврдила је у локалним медијима да је стигао други захтјев за рефундацију средстава у државни буџет и да је Храстову након првог захтјева банковни рачун овршен. Након пуномоћне осуђујуће пресуде Храстову и након тужби обитељи убијених и рањених, држава је исплатила добар дио од укупно 22 захтјева, а дио њих још је у поступку.

Храстов је осуђен након дуготрајног судског поступка који се отегао на око 25 година и који је показао сву слабост хрватског правосуђа. У изјави Хини и сам Храстов је устврдио да је његов рачун три године у оврси након првог захтјева за рефундацију. Тврди да су високи трошкови његових адвоката подмирени захваљујући помоћи бранитељских удружења. Због новог захтјева за поврат 2,5 милиона куна заступник Хрватских суверениста Жељко Сачић рекао је да је „шокиран и узнемирен“. „Храстов је одробијао 2,5 године затвора, процеси против њега трају 25 година, а на концу се њега и његову обитељ жели финанцијски уништити за корист великосрпског агресора“, изјавио је Сачић и поручио како се оштро противи тој „релативизацији и изједначавању жртве и агресора“.

Локални медији су углавном навијачки настројени према Храстову и напухују његово наводно страдалништво, а могуће је да се на тај начин покушава извршити притисак на локални суд како овај не би на вријеме поднио тужбу због рефундације. Држава није тражила рефундацију одмах након појединих исплата одштета насљедницима жртава. Ако се догоди застара, сви ће трошкови пасти на терет порезних обвезника.

У знак потпоре осуђеном Храстову у суботу, 10. априла двије навијачке групе – Гадемз и Бад Блуе Боyс – организирале су пригодну бакљаду на попришту злочина у Карловцу.

Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар