Одбор: Криминалне групе дјелују против Срба на подручју Лукавца, Завидовића и Маглаја

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да напади на српске повратнике на простору планине Озрен указују да организоване радикалне групе дјелују против малобројних Срба који живе у селима на подручју општина Лукавац, Маглај и Завидовићи.

Из Одбора су подсјетили да је у јулу у селу Тумаре на Озрену нестала Јованка Ђурић, те да све указује да је одведена у непознатом правцу.

– Ни данас није утврђено шта се десило са Јованком. Она је ријетко одлазила из куће било гдје, најдаље до врта. Није могла отићи даље јер поред куће нема саобраћајница. У кући су пронађени штап и наочаре без којих није излазила. Све околности указују да је отета – наведено је у саопштењу.

У Тумарама је у августу нападнута педесетогодишња Радмила Симић, коју је потпуно скинуту, нагу, везаних руку и уста, са капом преко очију пронашао супруг Војо Симић.

– Иако је саопштено да је нападач на Симићеву ухапшен, није објављено име нападача, не знамо да ли је подигнута отпужница, да ли је нападачу одређен притвор, не знамо детаље у вези са његовим процесуирањем. Зато оправдано сумњамо да је уопште било ко ухапшен – истакли су из Одбора.

У Одбору сматрају да је вијест о хапшењу починиоца емитована у јавни простор само да би се смањио притисак са полицијских структура у ФБиХ, те овим путем позивају федералног министра унутрашњих послова Раму Исака и његовог колегу из Тузланског кантона да саопште у којој је фази истрага против ухапшеног починиоца, ако је ухапшен.

На православном гробљу у Тумарама у јуну је нападнут Мирко Спасојевић, којем је непознато лице, изашавши из возила, стежући за главу рекло: „Немој да те закољем“.

– Нападач никада није идентификован нити ухапшен. Позивамо министра Раму да се обрати у вези са овим кривичним дјелом и каже шта је МУП предузео на проналажењу починиоца – наглашено је у саопштењу.

Из Одбора наводе посљедњи инцидент када су Љепосаву Петковић у Стошници поред Возуће напала два непозната лица наносећи јој ударце по глави, а још нису пронађени.

Муслиманске власти су, истичу из Обора, на подручје Озрена населиле лица из афроазијских земаља који су се борили у јединици „Ел муџахедин“, која је 1995. године ушла у Возућу и починила страшне злочине над српским војницима и цивилима.

– То је била регуларна формација тзв. Армије БиХ, што је утврђено низом пресуда генералима Расиму Делићу и Сакибу Махмуљину и другима. Велики број припадника јединице „Ел муџахедин“ ступио је у брак са домицилним муслиманкама и стекао држављанство БиХ, те остао да живи на подручју Озрена – наводе из овог одбора.

Сви нивои власти које контролишу бошњачко-муслиманске странке, додају из Одбора, помагале су људима из јединице „Ел муџахедин“, а муслимански ратни лидер Алија Изетбеговић је држао говоре похвале за припаднике те јединице.

– Све указује да се на подручју Озрена појављују организоване радикалне групе које дјелују против српске православне заједнице у селима на подручју општина Лукавац, Завидовићи и Маглај – наводи се у саопштењу Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар