пљувачки текст

Oдговор Миодрага Линте на трећи пљувачки текст Саве Штрпца објављен у Вечерњим новостима

Докле Штрбац мисли да може да се руга Србији и Крајишницима?


Реаговање Миодрага Линте на трећи пљувачки текст „Увреда је поредити „Веритас и Линту“ који је написао Саво Штрбац а објавиле га Вечерње новости 11. јануара 2017. године

Како је могуће да је Саво Штрбац толико неодговоран човјек када више од два мјесеца одбија да одговори на питања која му постављају многи Крајишници у вези са срамном и понижавајућом нагодбом? Колики износ од 850.000 долара je намијењен за стипендије за студенте, колики за правну заштиту Крајишника и колики за обиљежавање наше трагедије?; Који студенти и под којим условима ће имати право да конкуришу за стипендије?; По којим критеријумима ће организације и појединци добијати средства за правну помоћ Крајишницима?; Ко је и по чијем налогу и под којим именом регистровао фондацију у америчкој држави Аризона?; Ко је донио одлуку да се оснује задужбина при поменутој фондацији непознатог имена?; Ко је донио одлуку о именовању чланова управног одбора задужбине и који људи чине управни одбор задужбине? Ћутња Саве Штрпца је најбољи доказ да је пристао на срамну и понижавајућу нагодбу, супротну интересима Крајишника, само да би за себе добио значајан дио од 850.000 долара.

Штрбац, који све мјери личним интересима, недавно се прославио и са антологијском изјавом да је „Америка за разлику од Србије уређена земља“. Од те исте Србије, по њему, „неуређене земље“ у најстрожем центру града добио је огроман пословни простор који, како сам каже, бесплатно користи већ 18 година. Да би лакше рачунали, то је 216 кирија. Ипак, тај износ је много мањи од онога који ће у наредних десет година стићи из Америке на име „правне помоћи и обиљежавања наше крајишке трагедије“ како стоји у тексту срамне и понижавајуће чикашке нагодбе. Отуда и Штрпчева већа љубав према „уређеној земљи каква је Америка“.

Притиснут аргументима у којима је раније причао једно, а данас друго Штрбац просипа демагогију, само да скрене причу са теме о својој срамној улози у великој чикашкој превари. Међутим, чикашка афера није једини посао који је Саво Штрбац започео обећавајући Крајишницима велике наде, а на крају је преко њихових леђа задовољавао само личне интересе.

Знамо да је Штрбац тврдио да ће Жалбено вијеће Хашког трибунала новембра 2012. године потврдити првостепену пресуду хрватским генераима Готовини и Маркачу о удруженом злочначком подухвату чији је циљ био присилно и трајно протјеривање Срба са подручја Крајине. То се није десило, а међу Крајишницима колају приче да је Штрбац спречавао поједине угледне Србе да свједоче у Хашком трибуналу против Готовине и Маркача.

Потпуно невјероватно звуче приче међу земљацима да је Саво Штрбац наговарао поједине Србе, против којих је хрватско тужилаштво покренуло истрагу или подигло оптужницу за ратне злочине, да се предају хрватским властима и да правду потраже пред етнички мотивисаним хрватским правосуђем? Сваком Крајишнику, који је учествовао у рату, јасно је да пред хрватским правосуђем не може да оствари правду и да ће бити осуђен на затворску казну иако не постоје никакви докази да је извршио кривично дјело ратног злочина или злочина против човјечности.

Ако се као истинити потврде наводи појединих Крајишника да им је од стране Саве Штрпца  пријећено да, ако хитно не сахране своје убијене чланове породице у што краћем временском року без икаквог доказа да су њихови(!?),неће никад више бити у прилици да то ураде, намеће се питање у чијем интересу заправо ради „Веритас“,

У неким претходним ситуацијама Штрбац је своје брљотине вјешто крио, али временом је умислио да је постао недодирљив и постао је неопрезан. Сада када је потпуно раскринкан Штрбац показује бахатост у којој је потпуно изгубио компас. Вјерујући да је важнији ос свих државних институција, па и саме Владе Србије и премијера Вучића. Заслијепљен доларима који ускоро стижу из Америке Штрбац занемарио је да деценијама троши новац из буџета Републике Србије. Тако је недавно у једном тексту поручио премијеровом савјетнику Владимиру Божовићу да је могао да путем интернета да се упозна чикашком процесом и „контактира колегу адвоката Роберта Павића“  Патријарх Павле би говорио „Лажи нема без истине, али истине има без лажи“.

Штрбац свој јавни посао ради манипулишући чињеницама , прије свега, из личног интереса и на безобзиран начин. Због свега што је радио у претходном периоду супротно интересима нашег народа за мене би заиста била увреда да ме било ко успоређује са Штрпцем и његовим „Веритасом“.

Предсједник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

 

Нема коментара

Напишите коментар