одакле ти новац

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, Миодраг Линта: Кобац, одакле ти новац?


Вечерње Новости су 25. јануара 2017. године објавиле само дио одговора под називом „Кобац, одакле ти новац?“ који је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта  упутио Николи Копцу на његов памфлетски текст „Код мене је човјек увијек изнад интереса“ од 21. децембра 2016. године. Вечерње новости нису објавиле први дио одговора Миодрага Линте као ни његова питања Николи Копцу од броја 5 до броја 8 (означено црвено). Овдје се може прочитати комплетан одговор Миодрага Линте на поменути текст Николе Копца које Вечерње новости нису хтјеле да објаве јер су се сврстале на једну страну умјесто да имају једнак  однос према свима учесницима полемике.


Смијешно звучи изјава Николе Копца да је код њега човјек изнад интереса. Он није конкретно одговорио на моја четири питања која сам му поставио у тексту „Да ли Кобац може да погледа у очи радницима „Петровца““. У свом одговору на прво питање безочно лаже да је камионе дао фирми ЛДМ Гроуп“ из Панчева. Такође, Кобац лажно наводи да постоје свједоци тог догађаја. Очигледно је да Кобац веома нервозан јер су након пуно година постављена питања која би могла да раскринкају годинама прећуткиване теме и сумње да је Кобац борац за личне интересе. Можда је баш то и разлог што се у својству потрошног материјала понудио као „дрвени адвокат“ Саву Штрпцу, јер би му ускоро могла затребати бесплатна правна помоћ.

Никола Кобац је из личних интереса заговорник хрватске политике, па није никакво чудо што преваром назива Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске из 2010. и 2011. године коју је потписало 101 избјегличко и завичајнo удружењe и преко 70.000 оштећених грађана и којом је тражeно да Хрватска ријеши наших 12 кључних проблема прије него затвори преговоре са Евроспком унијом о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“. Подјетимо да је Никола Кобац у писму упућеном бившем хрватском министру одбране генералу Анти Котромановићу новембра 2013. године „Олују“ назвао „бриљантном акцијом“. На тај начин се директно наругао несрећи нашег народа. И данас Кобац назива бруком акцију евидентирања уништене и оштећене имовине протјераних Срба и других оштећених грађана. Тужно и жалосно!

Због Крајишника и заинтересоване јавности још једном понављам четири питања на која је Никола Кобац избјегао одговоре.

  1. У јесен 1991. године у кругу фирме „Петровац“, на чијем је челу био Никола Кобац, било је паркирано на десетине камиона који су заплијењени током ратних сукоба. Гдје су нестали наведени камиони?
  2. Под којим је условима предузећe „Петровац“ пружало услуге превоза холандском батаљону УНПРОФОР-а за вријеме рата? Гдје је завршио новац од услуга превоза ?
  3. Да ли је тачно да је Кобац по доласку у Бањалуку закупио цијели спрат једне од највећих робних кућа у бившој Југославији „Боска“ и покретао разне друге послове док су његови земљаци и бивши радници размишљали како до дођу до коре хљеба?
  4. Да ли Кобац може да погледа у очи бившим радницима „Петровца“ чије су радне књижице остале на цести због чега и данас ови Кордунаши, у чије се име наводно представља, не могу да повежу радни стаж и муку муче да дођу до пензије?

Свакодневно ми се јављају земљаци који су добро упознати са пословним успјесима Николе Копца у времену у коме је за многе премија била да сачуваjу живу главу.

  1. Многи Крајишници се и данас питају да ли су тачне гласине да је фирма „Петровац“ радила водоводну мрежу од центра мјеста Топуско до локације Рудник за потребе УНПРОФОР-а, и на који начин су фактурисане услуге а наплаћени новац у готовини нестао без трага?
  2. Многи Крајишници се питају и да ли је за вријеме РСК фирма „Петровац“ преко посредника учествовала у чишћењу септичких јама на подручју општине Вргинмост и како су ове услуге наплаћиване и гдје је завршио и тај новац?
  3. Mноги Крајишници се и данас питају да ли је могуће да је Никола Кобац за вријеме рата у Бања Луци, без знања својих запослених, регистровао фирму„Петровац“ идентичну имену оне на чијем је челу радио као директор у Вргинмосту? Aко је тачно, ко је донио одлуку о оснивању кћерке фирме, чиме са иста бавила, из којих извора је обезбедио почетни капитал и која је њена судбина?
  4. Многи Крајишници фасцинирани Копчевим невјероватним пословним успјесима у најгоре поратно вријеме и сада се питају да ли је и којим (чијим) новцем Никола Кобац послије рата у Сремској Митровици регистровао фирму за производњу дрвене столарије?

Позивам Николу Копца да прецизно одговори на свих осам питања ако има имало части и достојанства и одговорности према свом народу на који се тако често позива.


Овдје можете прочитати цензурисану верзију одговора Миодрага Линте који су ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ објавиле у свом штампаном издању 25. јануара 2017. године: Миодраг Линта: Кобац, одакле ти новац?


Предсједник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

 

Нема коментара

Напишите коментар