Купрешки сабор

Одржан 14-и Купрешки сабор у Новом Саду

Завичајно Удружење Купрешана у Новом Саду организовало је 14-и по реду Купрешки сабор, 6.октобра у хотелу Нови Сад. Преко 300 Купрешана и Купрешки расутих широм свијета окупило се на овом, већ традиционалном свечаном догађају, да се виде, друже и евоцирају сјећања на свој завичај, Купрешку висораван и њена села из којих су потекли.

На почетку скуп је поздравио предсједник Удружења Станко Матић. Он је говорећи о раду удружења које већ 14 година активно ради и има око 1000 чланова, навео да постоје и проблеми с регистрацијом и правним оквирима њиховог удружења, као и потреба за сопственим канцеларијама, што би им у великом дијелу побољшало рад и напредак. „Овим нашим редовним саборовањем одржавамо пламичак наде да ће се Удружење подмладити, омасовити и интензивније помагати људе у Купресу, и обнову цркава, што је радило и раније, само доста активније него данас“, навео је он. „Овај централни годишњи скуп се одржава једне године у Београду, друге у Новом Саду и тако у круг. Наши чланови такође одлазе у завичај преко Удружења, организовано аутобусима, када су сеоске славе и светковине, на примјер на Духове, поводом славе цркве у селу Благај. Међутим ту су и друге активности удружења, попут промоција и издваштва књига, рецимо примјер је„Купрешки саборник“, књига која говори о историјату нашег краја, наших људи итд.“, објаснио је Матић.Сабору је присуствовао Миодраг Линта, предједник Савеза Срба из региона, народни посланик и замјеник председника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије.

У име градоначеника Новог Сада, Милоша Вучевића, Купрешане је поздравио шеф његовог кабинета, Александар Петровић који је изразио захвалност што су у Нови Сад донели своје обичаје и традицију и тако оплеменили овај град. „ Онда када сте протјерани са својих огњишта, ми смо вас дочекали раширених руку и данас дијелимо и добро и зло. Наш народ с обе стране Дрине нико не може раставити. Желим вам још много оваквих сусрета“, поручио је Петровић.

Право са Купрешке висоравни у Нови Сад је стигао предсједник Скупштине општине Купрес (РС), Ристо Милишић. „Редовно долазим међу земљаке на Сабор и радујем се да сретнем многа позната лица овдје“, истакао је он.

Као једна од најмањих и најнеразвијених општина у Републици Српској, Купрес (РС) има 320 становника, колико броји према последњем попису, и то је ријеч о углавном старијој популацији. Општину чине три села, Ново Село, Шеменовци и Мрђановци. Национални састав становништва 1991.год. био је следећи: Укупно: 792, Срби- 783 (98,86 %), Хрвати – 1 (0,12 %), Остали, неопредијељени и непознато -8 (1,01 %).

„То је 10-15 % територије предратног Купреса и послије Дејтона носи назив Купрес у РС. Обновљене су школа, општина, амбуланта и зграда полиције послије рата. У нашој општини живи 100% српског становништва, а сличан број био је и прије рата. Основна школа броји укупно 10 ђака, до петог разреда. Постоје два већа привредна објекта за прераду дрвета, а добар дио становништва се бави и сточарством. Међутим највећи проблем наше општине је водоснадбјевање. И заправо то је главни ограничавајући фактор за развој општине. Ради се о висоравни, најнижа тачка је око 1100 метара. Општина чини напоре заједно са Владом РС да се врше бушења и да се помоћу бунара ријеши овај проблем, али потребна су велика средства. С обзиром да је буџет општине мали, за сада је један дио средстава обезбјеђен, видјећемо како ће даље тећи“, објаснио је Милишић. Из Купреса на Купрешки сабор дошао је, између осталих, и одборник у Скупштини општине Купрес РС Момчило Марић.На овогодишњем Купрешком сабору представљена је књига „Звуци са Купреса“ Мирка Матића из Благаја, који живи у Бања Луци.

„Желећи да сачувам Купрес, да га отргнем од заборава, написао сам ову књигу о завичају. Срби на Купресу постоје више од 10 вијекова. Преживјели су турску исламизацију, покатоличавање, ратна страдања, колонизацију. Прије 75 година било је више од 10 хиљада Срба, а сада око 500 укупно и на територији РС и Федерације. Око 4,5 хиљаде је отишло после 1945.год. колонизацијом у околину Новог Сада, аоко 4,5 хиљаде је током последњег рата протјерано и расуто по цијелом свијету. Ова књига је важна због наших људи расијаних по свијету, и због дјеце која нису ни рођена тамо, да знају одакле су и да не забораве“, истакао је овај књижевник. „У књизи су описане све славе, светковине, црквени свеци који су важни за наша села, тешки послови, орања, кошевине, „петровданске ватре“, „Чергице“ и друге светковине које се одржавају током године на Купресу“, закључио је он.

Здравицу је „дигао“ најстарији учесник овогодишњег Сабора, „Вук са Купреса“, сакупљач и ризничар предања из завичаја, Војислав Лугоњић.

У програму су се чули стихови пјесникиње Ранке Срдић Милић, која је овом приликом рецитовала пјесму „Са родног Купреса“. Купрешани су уживали и уз гусле народног гуслара Љубомира Павловића и пјевача Ђоке Марића који родни Купрес носи у срцу и души гдје год наступа у Европи, а још је наступила група Звуци Виторога, пјевачка група Језеро, солиста Бане Макивић, и оркестар Драгана Пргоњића. Посебно изненађење вечери био је велика пјевачка звијезда Недељко Билкић који је цијелу салу подигао на ноге.

Међу гостима су били представници сродних удружења: Из Удружења Дрварчана предсjедник Миња Зељковић, из Удружења Јањана предсjедник Милан Марјанац, предсjедник Удружења Доњи Вакуф Јоветић Станко, представници Удружења Петровчана, и из Удружења са Мањаче Љубо Савановић. Програм је водила Сања Убовић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“12094″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1507457153703″]
Нема коментара

Напишите коментар