Одржан 2. меморијални турнир у билијару „Сјећање на Дачу“

ИСКУСТВО ПРЕВАГНУЛО

Након годину дана паузе, због познате ситуације са корона вирусом, у организацији ЗУ „Грачац-Лика“ и КСИОЦ „Тесла“, почетком јуна, у просторијама Дома РВИ у Београду, одржан је пети по реду „Тесла опен“, односно други меморијални турнир „Сјећање на Дачу“. Дамир Радусин – Дача је један од оснивача КСИОЦ „ Тесла“ и велики заљубљеник ове игре, за коју је Никола Тесла рекао „да је то најсуптилнија игра перфекције и логичности, саткана од шаховске комбинаторике, закона физике и изванредне повезаности човјечијег ума и тјелесне моторике“. На овогодошњем турниру учешће је узело 16 играча, а најбољи међу њима, овог пута, био је и један од најискуснијих Драган Ћелић, такође велики поборник ове игре.

Част да отворе овај турнир припала је Дачином сину Милану и Стефану Ђекићу, који је заједно са братом близанцем Николом и оцем Новицом, дошао из Куле, како би својим учешћем допринијели да овогодишње окупљање буде на што вишем нивоу. Након врло изједначене игре у даље такмичење пласирао се млађи Стефан.

У даљим елиминацоним борбама Ђуро Пјевач је савладао Николу Ђекића, Радоје Нерић, који је дошао из Сирогојна, Госпићанина Владу Црнобрњу. Најпријатније изненађење приредиио је Милорад Судар  пласманом у полуфинале, а неизвјесна борба водила се између најстаријег учесника турнира Душана Белојевића(86) и Новице Ђекића коју је добио овај други.

У наредни круг пласирали су се релативно лако Рајко Кесић и Драган Ћелић, а континуитет добре игре одржали су до краја турнира пласманом у финале.

Ђури Пјевачу је финале измакло након неизвјесне борбе, али је зато релативно лако у борби за треће мјесто савладао Судара. Поновио је прологодишњи успјех и још једном показао да умије руковати  билијарским штапом.

По завршетку турнира, сви учеснци заједно са члановима Управног одбора ЗУ „Грачац –Лика“ Илијом Маричићем, Петром Драгичевићем и Миланом Контићем Пиштом, руководиоцем тима за спорт овог удружења, су се преселили у просторије клуб-ресторана „Тесла“ гдје је одржано свечано проглашење побједника и ручак који су сами учесници исфинансирали.

Прије уручења награда присутнима се обратио Милан Радусин, Дачин син, захваљујући се свим присутним што су се окупили на овом турниру. Радусин је истакао да му је драго да његов отац није заборављен од његових другова и саиграча са билијара и да се нада да ће ова традиција бити настављена и даље.

У име играча, присутнима се обратио побједник турнира Драган Ћелић који је изразио задовољство организацијом турнира, начином како је припремљен и одржан. Нагласио је да је овај сусрет испунио своју основну сврху, а то је сјећање на Дачу. Ћелић, који води један од најбољих билијарских клубова у Србији „Пул“, чије је сједиште у истоименом билијар кафеу на Ретензији у Земуну, истакао је на крају да је баш у тим просторијама Дачо увијек био радо виђен гост, а свој говор завршио ријечима, видимо се догодине на истом мјесту.

Затим су сви учесници приступили трпези и у разговору анализирали протекла збивања, правећи планове за нове акције. Не само на спортском плану, него и у активирању завичајног удружења „Грачац-Лика“, које је, мора се признати што због тренутне ситуације са короном, што због још неких ствари, „успорило“ свој рад.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

This is box title

Иако  се у оваквим ситуацијама ријетко истичу појединци, треба признати да су највећи терет приликом организације овог окупљања, на својим леђима, поднијели Рајко Кесић и Жељко Дробац Бувац.

„Изузетно сам задовољан како је све ово прошло. Турнир никада до сада није био масовнији и никада учесници нису били јачи по квалитету, а побједио је најбољи. Била ми је част да сам као и прошле године играо са њим у финалу. Што се Даче тиче, ми смо дали завјет да ћемо „Тесла опен“ турнир посветити њему и сматрам да смо то и радили на прави начин“, истакао је, за „Српско коло“ непосредно по завршетку турнира, Рајко Кесић.

Организацијом и свим оним што је пратило турнир задовољство није крио ни Жељко Дробац. Цитирао је мишљење Николе Тесле о билијару, који смо поставили на почетку овог текста и одао признање свим учесницима што су дошли на турнир и како су се понашали на њему.

„Учесник сам многих турнира, изузетно јаких, али овај турнир ни мало није заостајао за њима. Организован је по узору на најквалитетније у Београду, а лично сам изненађен и квалитетом играча. Оно што ме ипак највише радује да је све завршено у фер-плеј игри, понашању на највишем нивоу и што ме можда мало и „забрињава“, да смо сами себи подигли љествицу за наредно окупљање“, истакао је Дробац, алфа и омега кад је такмичарски дио био у питању.

Нема коментара

Напишите коментар