АКТУЕЛНО:

Вук Вучковић из Рајца – најбољи косац и „Делија Балкане“

Вук Вучковић из Рајца код Љига побједник је 31. традиционалне манифестације „Дани косидбе на Балкани – Меморијал Лазар Лакета“, на којој се такмичило 15 косаца из Србије, Републике Српске и ФБиХ.

На косидби, одржаној данас у Туристичком центру Балкана код Мркоњић Града, друго мјесто освојио је Милош Тркуља из Петровца, а треће Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

Косци су се, осим у такмичењу ручном косом „варцарком“, надметали и у скоку удаљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена с рамена. Титула „Делија Балкане“ припала је, такође, Вуку Вучковићу из Љига.

У екипном такмичењу у кошењу прва је била екипа Петровца, друга из Мркоњић Града и трећа из Србије.

Побједници су добили новчане награде, косачки алат, пехаре и дипломе.

Побједник Вучковић рекао је новинарима да је дошао у Мркоњић Град да подржи ову манифестацију како би се очувала традиција.

– Имам 23 године, учествујем шест година у такмичењима јер то волим и нема места где нисам победио. Свака парцела тражи неку способност. Косац мора бити спреман, умети да коси и да има добру, оштру косу – прича Вучковић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић каже да је мркоњићки крај надалеко познат по овом бренду, по вриједним косцима и косама „варцаркама“.

– Наша дужност је да његујемо традицију и одржавамо је, да наредном генерацијама преносимо, да то чувају и да они, сходно времену које долази, све то на одређен начин модернизују – нагласио је Вођевић.

Баре Пршљан из Јајца, вишегодишњи учесник на косидби на Балкани, каже да је учио од мркоњићких косаца и данас се пети пут такмичи са њима.

– Нисам у некој кондицији, али је важно учествовати – истиче Пршљан.

Прије почетка надметања косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

На Тргу српске војске у Мркоњић Граду синоћ је, у оквиру свечаности посвећених „Данима косидбе“, одржана 15. косачка смотра фолклора.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а покровитељ је општина.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар