Одржан 42. сусрет Козарчана у Београду, домаћин град Приједор

У Београду је 2.јуна у Дому Војске Србије одржан 42. Сусрет Козарчана, учесника Народно-ослободилачке борбе, потомака, поштовалаца козарске епопеје и пријатеља легендарне Козаре у организацији Удружења Козарчана.

У уводном дијелу учеснике свечаног Скупа и бројне госте из Републике Српске , Града Београда и београдских општина  поздравио је предсједник Скупштине Удружења др Рајко Срдић.

Домаћин сусрета био је Град Приједор, а како обичај налаже, градоначелник Миленко Ђаковић предао је симболе, пешкир и пљоску, домаћину следећег сусрета, представнику општине Козарска Дубица, замјенику начелника Милету Злојутру.

 

„Иако је претрпио стравичан терор у офанзиви, народ Козаре се усправио и као побједник дочекао крај рата. Вриједан, поштен и пркосан, народ Козаре изнад свега цијени слободу. И у том народу мајка не рађа издајице“, речено је на почетку културно- умјетничког програма вечери.

Удружење постоји преко четири деценије,  а својим радом покрива два града који окружују легендарну Козару,то су Бања Лука и Приједор, као и пет општина, Градишка, Лакташи, Козарска Дубица, Нови Град и Костајница.

Како је рекао предједник Извршног одбора Удружења Раденко – Раде Каралић, уз сталну сарадњу, помоћ и подршку градова и општина Покозарја, Удружење се доста развило и напредовало.

„Данас чак трећину чланства чине пријатељи и поштоваоци Козаре,како их ми зовемо. То су људи који немају директне везе са Козаром, али су са нама и уз нас, и радује нас та чињеница. Жеља нам је, и на томе стално радимо, да привучемо што више младих, ученика, студената, дјевојака и младића како би се кроз наше Удружење, поред његовања веза са родним крајем у пјесмама и играма успоставиле што шире и тјешње везе на свим пољима културне, спортске, просвјетне, научне и привредне сарадње иземеђу Републике Српске и Србије“, истакао је Каралић.

Посебно признање на 42.Сусретима Козарчана одато је борцима Народно-ослободилачке борбе, а у знак захвалности и поводом 76 година од Битке на Козари, петорици њених живих бораца, учесника битке на Козари уручене су златне спомен значке: Душану Башићу, Млађи Мајкићу, Драгану Машали, Милошу Шурлану и Јови Келечевићу. Златне спомен значке су, осим борицима, додјељене и градоначелнику Приједора Миленку Ђаковићу, овогодишњем домаћину Сусрета и бившем градоначелнику Приједора Марку Павићу.

Највиша признања уручио им је предсједник Извршног одбора Удружења Раденко Каралић. Уручујући им највиша признања Раденко Каралић се Скупу и добитницима признања обратио бираним ријечима:

„Драги Козарчани, драги гости, пријатељи и поштоваоци Козаре, све Вас од срца поздрављам уз жељу да се вечерас лијепо дружимо и забављамо. Част ми је да Вама, нашим борцима, нашим ратницима, нашим херојима уручим највише признање Удружења Козарчана у знак захвалности за све што сте учинили, не само за наше Удружење већ и за народ Козаре. Честитам Вам и желим Вам још много година доброг здравља и дружења са нама“.

У остатку вечери наступили су женска вокална група Културно- умјетничког друштва „Милан Егић“ из Брезичана код Приједора, мушка ојкачка група „Поткозарје“као и народни оркестар РТС-а под вођством професора Синише Винћетијевића уз вокалне солисте Сњежану Ђердан и Милоја Бубоњу. Програм је водио глумац Дејан Батоз.

Завршни дио званичног програма обиљежен је великим Козарачким колом кога су одиграли и отпјевали и гости и сви учесници овог значајног традиционалног скупа.

Скупу је присуствовало око 400 Козарчана, а међу њима били су и представници козарачких општина и градова, из Бања Луке начелник одјељења за привреду Раденко Комљеновић, из Приједора, градоначелник М. Ђаковић са сарадницима, из Костајнице замјеник начелника општине Горан Рабак, из Градишке секретар Скупштине општине Немања Панић са сарадницима, из Лакташа шеф Одсјека за комуналну полицију Горан Мишић, из Костајнице начелник општине Драго Бундало и из Новог Града начелник за друштвене дјелатности Боривоје Јапунџа. Међу истакнутим гостима скупу су присуствовали  члан Градског већа Града Београда Слободан Шолевић, замјеник предсjедника београдске општине Раковица Душан Ђаковић, замјеница предсједника Скупштине општине Раковица Ксенија Миланковић, генерали Б. Зрнић, М. Нишевић, М. Панић и Љ. Бајић, пуковник В. Шљиванчанин, адмирал З. Дупланчић, потпредсједник Олимпијског комитета Србије Богдан Обрадовић, Академик Васкрсије Јањић, народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, делегације бројних Удружења из Републике Српске и Београда, делегација бораца Новог Сада и Војводине, бројни професори Универзитета, љекари и други бројни гости из Србије и Републике Српске. Посебно је поздрављена Дарија Мићевић, поријеклом из наших крајева, а која је за ову прилику специјално дошла из Америке.

новинар “Српског кола”
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар