У избјегличком насељу Бусије одржан девети фестивал фолклора „Стазама наших предака“

Бусије престоница фолклора


У организацији КУД-а „Ћирило и Методије“ у Бусијама је у суботу, 2. јуна одржан девети по реду фестивал фолклора „Стазама наших предака“ на којој су осим домаћина учествовала и културно-умјетничка друштва „Шпанац“ из Београда, „Милан Недић“ из Брезичана код Приједора, „Младост“ из Нове Пазове и „Будућност“ из Добановаца. Ова традиционална манифестација која се одржава у порти Храма „Светих Ћирила и Методија је ове године посвећена Сави Мркаљу, реформатору ћирилице и српског језика.

Бусије су тог дана биле престоница игре и пјесме, младости, весеља и раздраганости. Сви учесници су у величанственом дефилеу прошетали насељем.

Прије почетка програма окупљене су поздравили народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и Драгомир Лалић из удружења „Oтаџбински покрет“ из Новог Сада. Линта је одао признање „неуморној“ Снежани Вељо из КУД-а Ћирило и Методије за њен велики допринос очувању традиције и народних обичаја заједно са осталим члановима.

-По ко зна који пут смо овдје у нашим драгим Бусијама, симболу трагедије и катастрофе прогоњених Срба, али и симболу обнове и препорода и борбе за нови достојанствен живот у новом завичају. Тешка је то борба у ове три деценије, борба за услове достојне човека у 21. вијеку, борба у којој се у име овог народа захваљујем држави Србији. Захваљујем јој на досадашњем понашању, међутим, сматрам да треба да чини још више и још јаче како би се ојачао процес интеграције и рјешили бројни проблеми протјераних Срба, рекао је Линта. Он је указао на напредак насеља Бусије.

-Видимо, гради се школа у Бусијама, али овдје треба да буде и све оно што чини једно модерно насеље, истакао је Линта.

И Драгомир Лалић је истакао велике заслуге Снежане Вељо на постојању манифестација којима се преноси и одржава све што је дио традиције Срба из Крајине и Хрватске. Он је рекао да удружење „Oтаџбински покрет“ ради на формирању Крајишког одбора у оквору Матице српске у Новом Саду. Циљ је да да се сабере народно благо и како се не би заборавило оно што је народно стваралаштво и идентитет Крајишника.

Поздраве владике сремског Василија пренео је прота Милорад Никчић.

Рајко Десница, умјетнички руководилац КУД-а „Милан Недић“ из Брезичана рекао је за Српско коло да је у Бусијама наступио други фолклорни ансамбл, док је први то вече наступио на „Вечери Козарчана“ у Дому војске.

-Овде смо сваке године, а наши пријатељи из Бусија нама долазе на Огњену Марију, славу Брезичана, а такође и на годишњи коцерт 7. марта када славимо оснивање друштва. Постали смо јако блиски, знамо ко код кога иде, спава, дружи се. Пуно смо везани, имамо контакте и мимо фолклора па ја знам овде провести и по седам дана, рекао нам је Десница.

Дружење уз музику и коло настављено је у парохијском дому где су представницима гостујућих КУД-ова додјељене захвалнице, а захвалницу КУД „Ћирило и Методије“ добили су и спонзори СЗР „Простор“ и „Баја зидар“. Овогодишњи фестивал помогао је и Савез Срба из региона.

Д. Башовић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар