Одржано друго вече Голубићана у Београду

Друго вече земљака из села Голубић (Обровачког) и пријатеља одржано је у ресторану „Кудин Мост“ у Земун пољу 2. јуна. У ресторану се окупило око 350 мјештана поријеклом из овог села смјештеног десетак километара источно од града Обровац у подножју Велебита.

Циљ дружења је чување и његовање традиције и обичаја свога завичаја, као и да се младе генерације, рођене након прогона и избјеглиштва из Хрватске у Србији, упознају са културом родног краја њихових родитеља, истакао је један од организатора скупа Станко Веселиновић.

Веселиновић је на почетку вечери поздравио окупљене земљаке пожеливши им добродошлицу са поруком да наставе традицију ових дружења и тако отму од заборава свој Голубић.

„Надамо се да ће овакво окупљање прећи у лијепу традицију и да ћемо сваке године на различитој локацији организовати скуп. Прошлогодишњи, као и овај, самоиницијативно смо организовали Петар Драгичевић, власник ресторана „Велебит“, Петар Веселиновић који је власник овог ресторана „ Кудин мост“ и ја . Слидеће окупљање заказујемо у Новом Саду у ресторану „Пардија“, поручио је Веселиновић који је до сада написао и три збирке пјесама о свом завичају симболичних наслова „Велебитски вијенац“, „Зов завичаја“ и „Крајишке сузе“.

„ Голубић, село у граду Обровцу, изнад ријеке Зрмање и њене притоке Крупе до 1995. године имало је 107 стално насељених кућа и око 650 становника већинског српског становништва. Данас је насељено неких 35 кућа гдје стално борави око 70 људи, већином старије становништво, а међу њима сам и ја један од повратника“, испричао је Веселиновић који је уједно и предсједник Мјесне заједнице у селу.

„Село се налази у Парку природе Велебит , има три ријеке које протичу кроз њега. Најмања је ријека Крњеза и извире у самом селу, а Крупа и Зрмања протичу кроз село. Имамо прелијепи манастир Крупа из 1317.године задужбину Краља Милутина, у коме смо прошле године обиљежили јубилеј 700 година постојања. Ту је и камени мост са тринаест лукова преко Крупе“, објаснио је Веселиновић поносећи се богатствима свог родног мјеста додајући да су мјештани села прошле године сами акцијама сакупљали новац и обновили школу.

У забавном дијелу програма вечери Голубића и пријатеља наступили су изворна група „Жегар живи“, „ Јандрино јато“, Миле Делија и Момци Буковице.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар