Одржано 17. дружење Јасеновчана у Земуну

Традиционално дружење Јасеновчана и њихових пријатеља из Млаке, Уштице и Градине, седамнаесто по реду, одржано је 2. јуна 2018. године у ресторану Кеј у Земуну. Била је то још једна прилика да се евоцирају успомене, али и да се подијеле информције о начину живота и активностима које нас данас окупирају. Жеља је, између осталог, и да се овим окупљањем од заборава отргну пјесма и обичаји из завичаја.

Улогу организатора ове године преузеле су Милка Антић рођена Котур, Душанка Радаковић рођена Котур и Јелена Башић рођена Котур. Милка нас је обавијестила да су радови на књизи под радним насловом Срби рођени у Јасеновцу у завршној фази и да се промоција може очекивати током ове године.

Иако не постоји формално удружење, дружење тиме не губи на значају већ привлачи пажњу и Јасеновчана који живе широм свијета. Ове године нам се прикључила рођена Јасеновчанка Јелена Боровић, данас Хелен Димитроу – Карлсон са супругом. Иако је давних шездесетих, као петнаестогодишњакиња отишла код тетке у Америку, својим присуством на скупу показала нам је да се завичајне везе тешко могу заборавити.

Дружењу се сви радо одазивају јер је то ријетка прилика да се забораве тешки тренуци, сва страдања и да се заједно вратимо у безбрижне дане младости. Да је тако потврђују и сви учесници, јер се дружење, сада већ традиционално, завршава обичајним колом Редање јасења и извођењем кривог кола које се играло на свим важнијим скуповима. Играло се и пјевало до ситних сати, у нади да ћемо се поново окупити у добром расположењу и у још већем броју.

ЗОРИЦА ВЛАЈИНИЋ

Нема коментара

Напишите коментар