Одржано 6. Вече бучког краја у Београду

У суботу, 2. јуна, на Авали је одржано 6. Вече бучког краја, које је сада већ постало традиционално. Главни циљ дружења јесте да се уз пјесму и игру обнови сјећање на родни крај, на обичаје и традицију села Дереза, Г. Граховљани, С. Граховљани, Д. Граховљани, Ново Село, Драговић, Г. Шуметлица, Д. Шуметлица, Бранешци, М. Будићи, В. Будићи, Ожеговци, Поповци, Котурић, Грђевица, Главица, Јаковци, Б. Кричке, Рогуље, Цицваре, Бјелајци, Цикоте, Пргомеље и Тисовац.

У селу Бучје, које се налази на путу од Пакраца ка Пожеги, до Другог свјетског рата стајала је стара црква Вазнесења Господњег. Црква је представљала један од вреднијих споменика градитељства у пакрачком крају. Саграђена је на мјесту старије цркве 1762. године и испрва је била посвећена Светом Николи. Храм је обновљен 1895. године. Цркву је срушена на Светог Саву 1942. године и том приликом је срушен и парохијални дом. Након Другог свјетског рата власти су на црквишту поставиле крст и плочу с натписом да је ту некада постојала православна црква. Сваке године на Спасовдан ту се окупљало околно становништво на народном збору. Након догађаја из 1991. године и акције Бљесак, село Бучје је сведено на неколико кућа српских повратника. Остало становништво раселило се по цијелом свијету, највише их је свакако у Србији. Прије шест година ријешили су да се, макар једном годишње, окупе и евоцирају успомене на завичај.

Дружење, које је личило на мини збор, започело је у послијеподневним сатима у подножју Авале у насељу Жеграц, гдје је на игралишту најприје одиграно неколико фудбалских утакмица ветерана а затим су наступали фолклораши који његују пјесму и игру из западне Славоније. Све то пратила је изложба рукотворина вриједних Славонки а могле су се видјети и старе фотографије уз које су евоциране успомене на младост и лијепе дане проведене у завичају.

Увече, у ресторану Чарапићев брест, уз вечеру, плес и богату томболу, настављено је дружење у доброј атмосфери. Ове године окупило се око 150 Славонаца који су дошли не само из Србије већ и из свих крајева свијета, највише из Њемачке, Аустрије и Хрватске, а било је и оних који су на дружење дошли чак из далеке Аустралије. У име организатора Бучке вечери уручене су захвалнице појединцима за учешће и очување обичаја бучког краја.

Главни организатор дружења и ове године био је Ранко Продановић који је за „Српско коло“ изјавио: „Још једно бучко вече је за нама. У препуној сали ресторана Чарапићев брест, уз игру и пјесму, у прелијепој и веселој атмосфери, обновљење су успомене на обичаје и традицију бучког и пакрачког краја. Било је доста емоција и суза, сусрета са драгим људима након скоро тридесет година. Трудио сам се максимално да као организатор испуним све захтјеве, да учиним све како би ово дружење остало у памћењу људима који су дошли из цијеле Европе, далеке Аустралије… Хвала свима на подршци и ријечима хвале. Свјестан сам да је можда било и мањих пропуста, али све у свему вишемјесечни рад и напор се исплатио. Посебну захвалност дугујем спонзорима, без којих ово вече не би било на овом нивоу, као и пријатељима из Нон стоп бенда који су били задужени за одличну атмосферу. Трудићу се да сљедеће године направимо још веће и љепше дружење. Хвала свима, и видимо се догодине!“

СЊЕЖАНА СТАНИШИЋ

Нема коментара

Напишите коментар