У Београду промовисана књига Милисава Секулића „Страшно и срамно“

Књига о српским мученицима


Књига Милисава Секулића „Страшно и срамно“ у којој су сабрана свjедочанства преживjелих из логора на територији бивше Југославије у 2. свjетском рату претстављена је 31. маја у Центру за културу Раковица (Београд). О књизи су говорили доктор историјских наука Момчило Диклић из Института за европске студије, пуковник у пензији Радован Милетић и Гојко Шашић.

Према ријечима Диклића, ово је књига о српским мученицима. Он је цитирао ријечи Матије Бећковића: Они су нас тамо убијели живе, а ми смо послије убијали мртве.

-Милисава  Секулића каракретише интелектуална радозналост. О њему говорити значи говорити о ерудити и образованом човјеку. Он је невјероватан спој успјешног официра и филозофа.  Овдје је тај спој успио. Он је врсни познавалац историје 20. вијека, нарочито Балканских ратова и 1. и 2. Свјетског рата. Сав његов рад доживљавам као борбу за српски народ, рекао је Диклић.

Радован Милетић је истакао да је у име братства и јединства потиснута истина о страдањима Срба и да су се тиме бавили само часни изузеци.

-Ни до данас нису саопштени поименични спискови страдалих у НДХ, а Србија једина у свијету није пребројала своје жртве у 2. свјетском рату, истакао је Милетић који је подсјетио да је током рада Југословенске државне комисије саслушано пола милиона свједока, а да ипак немамо цијелу слику о томе шта се догодило.

-Операција смањења броја жртава траје и данас, нагласио је Милетић. Он је цитирао Ноама Чомског који је писао да је Римокатоличка црква најмоћнија институција у свијету и да су  геноцидом руководили језуити, главна католичка полуга.

-Јасеновац је најважнија тема модерне српске историје, а не сукоб партизана и четника, што нам се намеће. Ова књига ће младим истраживачима олакшати истраживање геноцида, рекао је Милетић.

Гојко Шашић је истакао да је Секулић цијели живот посветио истраживачком раду чега је резултат 22 објављене монографије. Шашић је подсјетио да је генерал Секулић био свједок одбране Слободана Милошевића у Хашком трибуналу.

-Мислим да нико нема такву документацију какву има Секулић , нагласио је Шашић.

Шашић је као преживјели из Јасеновца (био је тамо као беба од седам мјесеци) захвалио Секулићу што се бави проблематиком Јасеновца и прикривањем истине о том логору смрти.

Аутор књиге је напоменуо да је писање књиге „Страшно и срамно“ трајало десет година, а штампање пар година.

-Ова књига  није роман са измишњеним јунацима, ово је књига са стварним извршиоцима злочина и са конкретним жртвама. Потрудио сам се да све унијето у књигу документујем. И прије штампања знао сам да ја одлазим, а да књига остаје. Циљ ми је био да оне који је буду читали наведем на дружење са истином без које ни живот много не вриједи. Незнање истине о злочинима не смије никога оправдавати, а сакривање истине је гријех не само до Бога, него и од времена у коме се живи. Сјени оних које су поубијали злочинци и наш однос према њима никад нам неће опростити – рекао је Секулић.

Написано у књизи је преузето из изворне документације из времена дешавања злочина. Та архива налази се у Архиву Србије и у тзв. заштићеној архиви СФРЈ, СРЈ и Србије.

-Страшно и срамно је оно што чине држава и политика послије рата у сакривању злочина почињених у рату, закључио је Секулић.

Д. Башовић

Нема коментара

Напишите коментар