У Београду промовисана књига „Био сам вођа устанка на Банији“

Свједочење о истини поратног периода 1949. до 1950.године приказано је у књизи Душана Миљевића под називом „Био сам вођа устанка на Банији“, која је промовисана 14.маја у библиотеци „Свети Сава“у Земуну. Организатор промоције било је Удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда, а издавач књиге је Завичајно удружење „Банија“ из Суботице.

У име организатора присутне је поздравио пјесник Милош Бајић, а о књизи је говорио син Душана Миљевића, Милан Миљевић, који је на самом почетку свог излагања објаснио да је књига у суштини материјал који је објављен као фељтон у 32 наставка 1991. године у Експрес Политици у вријеме превирања у Вуковару, гдје је њихова породица и живјела.

„Фељтон је изашао двије године прије смрти мог оца Душана. Књига је оригинално свједочанство о српским жртвама за вријеме диктаторско- комунистичког режима Јосипа Броза. Она је доказ да се ниједан народ, осим српског није одрекао своје државности и свог демократског политичког система да би се додворио неким другим народима који су бројчано на маргини народа и више су за звање националне мањине“, истакао је Милан Миљевић додајући да се у књизи налази и оригинал пресуда његовом оцу који је у то вријеме био означен као вођа устанка на Банији и због тога је био осуђен на смртну казну стријељањем.

„Стање 1949.године било је тешко за живот нарочито у крајевима који су били насељени већинским српским становништвом, а поготово тамо гдје су били у непосредном контакту са Хрватима. Спремала се побуна, прво у вербалном смислу да се пошаљеписмо властима да народ тешко живи и да се нешто уради да би се то поправило, Међутим дошло је до хапшења људи који су означени као организатори побуне. Удба је побила шест људи на кућном прагу у тој акцији због наводног пружања отпора. Људи су мучени, злостављани… Хапшење мог оца протекло је жестоко што се у књизи описује до детаља, као и истрага која је била немилосрдна.  Мој отац је био политички затвореник, у књизи сам приложио документе који свједоче о томе. Смртна казна му је прво преиначена у доживотну, а након што је провео 10 година у затвору, одлуком Уједињених Нација о помиловању политичких затвореника, 1960.године је пуштен“, испричао је Миљевић нагласивши да је ова књига у предности јер је све што је описано у фељтону документовано доказима.

О аутору:


Душан Миљевић (1923- 1993) рођен у селу Боровита код Глине. Био је борац НОР-а, борац за људска права и вишепартијски систем у поратној комунистичкој Југославији. За живота написао је и аутобиографски роман „Крвави трагови“ у рукопису.

Милан Миљевић до сада издао је двије књиге „Година страдања и прогона српског народа“ и „Политичко- економски силогизми и записи“.

Програм промоције употпуњен је наступом женске пјевачке групе „Банија“.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар