Свете Тројице у Костајници

Обиљежена слава храма Свете Тројице у Костајници

На Духовни понедељак 28. маја одржана је света литургија којом је обиљежена   слава храма Свете Тројице у Костајници. Уз пароха костајничког протојереја Петра Макарића служили су и протојереј Слободан Малиновић, парох дубички и архијерејски намјесник поуњски; протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић, архијерејски намјесник градишки; протојереј-ставрофор Миладин Тешановић, парох хадровачки; пензионирани протојереј-ставрофор Радомир Мандић који је био парох у Костајници од 1962. до 1984. године и парох добрљински јереј Ненад Радуловић .

Уз бројне вјернике и Драгана Давидовића, директора Секретаријата за вјере Републике Српске, литургији су присуствовали и представници друштвено-политичких организација општине Костајница која на Духове такођер слави своју крсну славу.

Част да буду кумови велике храмовске славе имали су Савка и Миодраг Марин с дјецом Данијелом, Данком и Милицом. Након освећења славског колача и кољива судјеловали су у ломљењу славског колача и тиме на симболичан начин обиљежили часно кумство храмовне славе.

У надахнутој бесједи протојереј Слободан Малиновић  говорио је о величини и значају данашњег празника који има велико значење за све хришћане.

По завршетку литургије дружење је настављено у парохијском дому гдје је домаћин парох костајнички протојереј Петар Макарић захвалио присутнима на честиткама поводом храмовне славе, а посебно је нагласио да има част да му гост буде пријатељ протојереј-ставрофор Петар Олуић легендарни парох сисачки који је као парох у Сиску пуних четрдесет шест година и у најтежим временима успијевао одржати дух православља на подручју Баније обнављајући оштећене и девастиране православне храмове бодрећи преостале православне Србе да устрају у својој вјери.

У поподневним и вечерњим сатима код храма Св. Тројице одржан је пригодни народни сабор.

Пише и снима Никола Цетина

Нема коментара

Напишите коментар