АКТУЕЛНО:

Одржан четврти Сабор Мацура у Београду- очување мацурске културне баштине и духа

Више од 350 Мацура из Сјеверне Далмације, Републике Српске и Републике Србије окупило се 26. маја у београдском Центру „Сава“ на четвртом по реду Сабору Мацура.

Скуп је организован под покровитељством организационог одбора који су чинили старјешина овогодишњег Сабора Славко Мацура уз подршку Миливоја и Милоша Мацура.

Први дио програма Сабора био је посвећен одласку у Храм Светог Саве на Врачару, гдје је служен парастос за Мацуре који више нису међу живима, посебно многобројне настрадале од усташке руке током Другог свјетског рата и у логору Јасеновац, као и током ’90-их година када се српски народ са западне стране Дрине борио за своја елементарна права. Парастос је служио свештеник Радивоје Панић и то, по први пут, у крипти Храма.

Други дио програма Сабора настављен је у Центру „Сава“, гдје се присутнима обратио старјешина Славко Мацура уз топле поздраве и најљепше жеље.

Старјешина Славко изразио је велико задовољство знатним бројем присутних и чињеницом да Сабор из године у годину привлачи нове учеснике.

„У наредном периоду очекујем да повећамо број активности као и да млађе Мацуре узму значајније учешће у овом подухвату и организацији“ закључио је Славко Мацура.

Мацуре су по обичају имали прилику да виде и богат културно-умјетнички програм различитих извођача из Далмације, Србије и Републике Српске, да чују нова сазнања о свом поријеклу, да се упознају и разговарају са својим саплеменицима чији су преци прије скоро 500 година почели постепено да напуштају Црну Гору разјединивши се, док се саборовањем барем једном годишње, поново окупљају.

Гостима Сабора обратили су се и Јовица Kртинић, предсједник Друштва српских родословаца

„Поријекло“ и професор др. Миленко Пекић.

Јовица Kртинић представио је ажуриране резултате српског ДНK пројекта са освртом на ДНK поријекло Срба у сјеверној Далмацији док је професор Пејић презентовао историју Мацура из буковичког краја ослањајући се на податке из задарског архива.

Обје теме су наишле на велико интересовање код Мацура с обзиром да су обогатиле односно допуниле постојеће разумјевање прошлости мацурског рода.

Мацуре су у протеклом периоду развили и свој грб на коме се издвајају три сегмента – на првом је Архангел Михаило, заштитник свих Мацура, на другом су 4 оцила, симбол српства, а на посљедњем је црногорска планина Kомови – постојбина племена Мацуре.

За старјешину следећег, јубиларног петог Сабора Мацура изабран је Миливој Мацура. Како је најављено на скупу, на петом Сабору очекује се долазак Мацура из Пољске, Словачке и Украјине у значајнијем броју.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар