Одржан 6. Фестивал фолклора Срба из региона

Фестивал фолклора Срба из региона је репрезентативна манифестација која чува и негује нематеријално културно наслеђе Срба из региона. Основни задатак Фестивала је презентација, преношење и очување изворне крајишке игре, песме и плеса. Организатор фестивала је Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ из Новог Сада.

Овогодишњи 6. Фестивал фолклора Срба из региона организован је у измењеним околностима. Услед пандемије вируса корона и нестабилне епидемиолошке ситуације која траје месецима Фестивал је ове године, по први пут, одржан у онлајн формату. Премијерно приказивање Фестивала било је 27. децембра у 19 часова на YouTube платформи и Facebook страни Завичајног удружења „Сава Мркаљ“ и снимак је доступан на адреси: mrkalj.org/festival

Наступи културно-уметничких друштава снимани су на неколико локација а фестивал је обогаћен и додатним снимцима са претходних фестивала.

Фестивал, по традицији, окупља велики број културно-уметни¬чких друштава Србије које чине Срби пореклом из региона и који уз игру и песму евоцирају успомене и одржавају животну нит са завичајем. Широм Србије, а нарочито Војводине, данас активно ради велики број културно-уметничких друштава и певачких група које негују бисере српске изворности.

Поред КУД-ова из Србије на Фестивалу учествују и КУД-ови из држава региона, Хрватске, Мађарске, Македоније, Републике Српске и Федерације БиХ, који раде на очувању културног наслеђа Срба у региону а који и даље живе на тим просторима.

Фестивал је од изузетног значаја за очување српског културног наслеђа, како Срба из региона, тако и Срба у Србији. Публика је ове године имала прилику да ужива у игри, песми и обичајима Срба са простора Кордуна, Лике, Грмеча, Црне Горе, Косова и Метохије, Дубичког Поткозарја, Куманова и Западне Славоније.

У име организатора и домаћина Фестивала публику је на почетку програма поздравила председница Завичајног удружења „Сава Мркаљ“ Зорица Влајинић. Удружење, између осталог, чува успомену и на Саву Мркаља, језичког реформатора прије Вукове језичке реформе.

Фестивал фолклора Срба из региона има два основна циља. Први је да афирмише рад и културу Срба који су поријеклом са простора бивше Југославије и да домаћој јавности покаже да у региону и даље постоји свест за очувањем културе и традиције Срба. Други циљ јесте да покушамо дати скроман допринос јачању и ширењу културног и духовног јединства српског народа.

Реализацију 6. Фестивала фолклора Срба из региона подржали су: Град Нови Сад – Градска управа за културу, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Извор: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар