АКТУЕЛНО:
Четврти сабор Јањана

Oдржан четврти сабор Јањана у Футогу

Четврти по реду Сабор Јањана у Војводини одржан је 21. маја 2017. године у Футогу, у предрађу Новог Сада. Културно-забавна и спортска манифестација коју традиционално организује Завичајно удружење Јањана, ове године подигнута је на виши ниво с обзиром да на простору Ветерника и Футога живи око 50 000 становника, а већ годинама нема сличног крајишког скупа. Велики број Јањана и њихових пријатеља, а што је посебно обрадовало организаторе, омладине, посjетило је Сабор.

Међу истакнутим гостима Сабору су присуствовали Миодраг Линта, предсjедник Савеза Срба из региона и замjеник председника Oдбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, Александар Петровић, шеф кабинета градоначелника Новог Сада, свештенство из Футошке парохије и из Јања и представници других завичајних удружења.

И ове године програм је био шаролик… Културни ансамбли, забавни програм,рецитације, здравице, неизоставна крајишка пjесма. Што се тиче спортског дијела, ове године се као и претходних, скакало у даљ, бацало камена с рамена, надвлачио конопац, а највећа атракција било је такмичење у кошењу траве. Затим је уследио косачки ручак. Јањанке као праве домаћице прострле су столљаке и чаршафе на покошену ливаду, а на њима сочне пите, уштипке, сир и кајмак… Домаћински. Ту се запjевало „у троје“ па како и следује, наздравило!

Како је рекао нови предсjедник Удружења Зоран Црепуља, чланови Удружења су посебно сијали нову траву да би дочeкали спремни преко 20 косаца, учесника у такмичењу. Међу косцима срели смо и осамнаестогодишњег Вука Вучковића. Дошао је из Чачка овим поводом. „Са седам година сам научио косити. Уз оца, мајку, стричеве и ујаке сам заволио овај хоби“, испричао нам је овај млади момак, који не воли да игра игрице за рачунаром. Освојио је до сада 25 награда такмичећи се као косац, а није ни чудо, кад му је и мајка освајала прво место у женској конкуренцији. Најмлађи косац је био Милош Мандић из Футога који има свега 16. година.

Неизвjесно је било до краја у свим спортским такмичењима, а награде су освојили:

Бацање камена с рамена, треће мjесто освојио је Шкондра Бошко, друго мjесто Барчи Ален, а највише, 12,30 метара бацио је Шкондра Светко и тако освојио прво место.

Када је скок у даљ дошао на ред, треће мjесто освојио Савковић Горан, други је био Бисерчић Мирослав, а први Ђукић Остоја скочивши 2,65 метра.

У надвлачењу конопца треће мjесто заузела је екипа Џими комерц 2, друга је била екипа ПКБ Београд, док су побjеду однели момци из екипе Џими комерц 1.

У кошењу побjедио је Славиша Пуповић из Пљеваља (Црна Гора), други је био Ракита Зоран из Ветерника (Нови Сад), а трећи Газдић Милорад из Пљеваља (Црна Гора).

Награде је подијелио предсједник Завичајног удружења јањана Зоран Црепуља. У културно-умjетничком програму наступили су мушка изворна пjевачка група „Крајишки соколови“ и „Момци са Совића“, Браниша Ђукић држао је здравицу, Фолклорни ансамбл КИЦ-а Младост Футог. Највећи аплауз добила је једна мала Јањанка по имену Милица Ђукић, свjетска првакиња у денс играма, која се на бини савијала попут гуме. Премијерно су наступили и КУД „Јањ“ из села Стројице (општина Шипово) . Како је речено, ово је први КУД основан у Јању, прошле године, с циљем да окупља дjецу и омладину како би, кроз аматерски рад неговали и од заборава сачували традиционалне облике народне културе из јањске области, као што су ношња и коло.

„Значајно је за људе из ових крајева да се окупљају и друже, да овде дођу и размjене мишљења“, рекао је народни посланик Миодраг Линта говорећи о самој манифестацији. Он је у свом обраћању истакао истрајност народа из овог краја који, како је рекао, никада се није одрекао цркве, својих обичаја и културе, чак и у временима када је било најтеже. „Народ који се одрекне својих корjена нестаје прије или касније“, закључио је он.

Јањани имају подршку и града Новог Сада, навео је Александар Петровић, помоћник Градоначелника Mилоша Вучевића. Како је он рекао овај догађај је постао епицентар окупљања Срба из региона у Војводини. „Традиција је нешто што се преноси генерацијама, што брижљиво треба као цвијет заливати, чувати и његовати. Војводина и Нови Сад су поносни на своју мултиетичност и мултикултуралност, на 26 различитих нација колико их овдjе живи. Свако од нас треба да је поносан на своје поријекло, а Јањани нас сваке године подсjећају на то“, истакао је он.

Само Удружење постоји 9 година,како је објаснио секретар Цвијан Савковић, а до сада је пуно тога урадило. „Централни догађај је овај Сабор, издаје се годишњи илустровани часопис „Јањски гласник“, ту је и Јањски Вишебој, помогли смо оснивање КУД-а у Јању. Затим много доприносимо у организацији духовно-културног програма на Јањском Сабору у манастиру Глоговац, а подстичемо наше привреднике и спонзоре да помажу социјално угрожену и надарену школску децу“, завршио је он.

Након спортског и културно-умjетничког програма,забава и дружење је настављено уз Гоција и Лазу под шатором испред спортске хале у Футогу.

новинар Српског кола
Весна Вуковић

Основни подаци о Јању и Јањанима


Историјографија:

Јањ је област у Републици Српској. Простире се на око 400 km2 и чини око 80% општине Шипово. Има 19 села и 70 засеока, одувек чинио засебну целину у географском, историјском, етничком и културолошком смислу. Највећа је област у Босни и Херцеговину у којој живи само српско православно становништо.

Знаменитости Јања и Јањана:

Манастир Глоговац, Ваганска пећина, планина Виторог, река Јањ са својим слаповима у Отокама, прашума Крива јела, оригинална народна ношња, посебни славски, прелски и свадбени обичаји, култ кошења траве, стогодишње четинарске шуме и велики фонд крупне и ситне ловне девљачи.

Знаменити Јањани:

Владика Атанасије Ракита – епископ бихачко-петровачки, Владика Митрофан Кодић – епископ Канадски. Фудбалски тренер Радомир Антић, ватерполиста Никола Рађен, кошаркаши Дарко Миличић и Мирослав Радуљица и фудбалери Марко Полетановић и Срђан Плавшић.

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“7445″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1496010370754″]
Нема коментара

Напишите коментар