Одржан други Меморијални турнир „Аврам 2017“ у Старим Бановцима

Други по реду Меморијални турнир „Аврам 2017“ одржан је 17. јуна, са почетком у 11 часова и на стадиону ФК Дунав у Старим Бановцима (општина Стара Пазова), у организацији Завичајног удружења Бирач – Дрина.

Циљ турнира је чување сjећања на оснивача и првог предсjедника Удружења, пуковника Миленка Аврамовића , као и међусобно повезивање и подстицај активизма код младих из Србије и Републике Српске, речено је на почетку.

Турнир је отворен химном Србије, а затим је минутом ћутања одата почаст легенди Бирча и Српске, пуковнику Миленку Аврамовићу.

Учествовало је осам екипа, од тога пет из општина Бирча тј. Осмаци, Шековићи, Братунац, Власеница и Зворник, а из Србије учествовале су екипе МЗ Стари Бановци, екипа Удружења Дрина Уна и екипа Удружења Бирач Дрина.

На почетку се обратио предсjедник Удружења Драго Ашћерић, који је поздравио присутне, породицу пуковника Аврамовића, захвалио се учесницима и свима који су подржали реализацију турнира, посебно Представништву Рeпублике Српске у Србији и Мјесне заједнице Стари Бановци, као и спонзорима и донаторима турнира. Он је рекао да је резултат у другом плану, позвао на фер игру, нагласивши да је циљ дружење и јачање веза Републике Србије и Републике Српске.

Присутнима се затим обратио и Мирко Бајић, стручни сарадник за привреду у Представништву РС у Србији, који је истакао своје задовољство и част што је познавао такву величину као што је био Миленко Аврамовић. Он је поручио да „слиједимо пример Аврамовића, који је бранио и одбранио Српску, да је чувамо и трудимо се да опстане, а са овим турниром традиционално да чувамо сjећање на легенду Српске, какав је он био“.

Учесници турнира такмичили су се у неколико дисциплина, малом фудбалу, шаху, бацању камена с рамена и надвлачењу конопца.

У фудбалу, побjеднички пехар узела је екипа Шековића, друго место припало је екипи Бирач Дрина, а трећи су били Стари Бановци. Медаљу за најбољег играча турнирa освојио је Шарчевић Будимир из Шековића, а за најбољег стрелца проглашен је Ашћерић Раде из екипе Бирач Дрина.

У надвлачењу конопца, екипа Бирач Дрина освојила је прво мjесто, други су били Стари Бановци, а трећи екипа Власенице.

Код такмичења у шаху, побjеду је однео Милан Савић из екипе Стари Бановци, други је био Цвијетин Ђукановић из екипе Братунца, а трећи Мишо Ашћерић из Шековића.

Камена с рамена најдаље је бацио Огњен Голијан из екипе Власеница , нешто ближе бацио је Ашћерић Милош из екипе Бирач Дрина, а трећи је био Продановић Милисав из Власенице.

Турнир је, како и доликује, протекао у фер и спортској атмосфери, а утисци учесника су били одлични. Они који су и прошле године били, већ су на то и навикли, међутим неки од њих су дошли први пут и однијели побjеду. Ђорђе Шарчевић, капитен екипе Шековића која је побjедила у фудбалу, рекао је за „Српско коло“ да је презадовољан гостопримством домаћина, поштеном борбом супарника и спортском атмосфером међу учесницима, организаторима па и гостима.

Након додjељивања награда, обратио се и Миодраг Линта, народни посланик и замjеник предсjедника скупштинског Oдбора за дијаспору и Србе у региону. Он је похвалио рад Завичајног Удружења Бирач Дрина које се истиче својим активностима током читаве године. „Овај турнир је још један примjер успостављања још бољих односа нашег народа из Србије и Српске. За нас Дрина никад није била граница, и сви заједно треба да чинимо све дашто више развијамо економске, културне, спортске и све друге везе“, поручио је он.

„Завичајно Удружење Бирач Дрина својим примjером жели да покаже и да допринос зближавању нашег народа с обjе стране Дрине, а то чинимо спортом и оваквим дружењем“, подвукао је Цвијетин Ђукановић, потпредсjедник Удружења.

За све учеснике и госте послије спортског дијела дана приређен је ручак у оквиру ресторана ФК Дунав у Старим Бановцима, где је дружење настављено уз музику.

Међу бројним гостима, поред горе наведених присутни су били чланови породице пуковника Аврамовића, кћерка Тања и синовац Марко, Бранко Ковачевић, стручни сарадник за спорт Представништва РС у Србији, представници других удружења, као што је Дрина Уна, Удружење Крајишника, Херцеговаца итд.

Како је речено од стране организатора, овај турнир подржали су многи спонзори, „Кока-Кола“, „Деда Мраз“ из Ваљева, „Енергодрагон“ из Батајнице, маркети „Венера“ из Београда, „Сунце“ из Београда„ Феникс-игма“ из Београда, а ту је и подршка Представништва РС у Србији, његовог директора Млађена Цицовића, МЗ Стари Бановци и њеног предсjедника Радислава Савића, као и појединаца и читавог Управног Одбора Удружења.

Meдијски спонзор Меморијалнoг турнирa „Аврам 2017“ било је Српско Коло, бесплатни мјесечни лист на ћирилици и ијекавском нарјечју, који је намјењен нашим земљацима који су родом и поријеклом из Крaјине, Републике Српске и Федерације БиХ.

новинар Српског кола
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“8676″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1497888113165″]
Нема коментара

Напишите коментар