„Банија“ из Суботице

Одржан Фестивал изворних пјесама и слава Завичајног удружења „Банија“ из Суботице

У организацији Завичајног удружења „Банија“ из Суботице 22. септембра одржан је први Фестивал изворних пјесама у ресторану „Мадера“ у Суботици. Организација Фестивала чији је циљ очување банијске пјесме, обичаја, културе и традиције српског народа уопште, подржана је од Града Суботице.

Пред бројном публиком представило се дванаест пјевачких група и културно- умјетничких друштава, а с обзиром да Фестивал није био такмичарског карактера учесницима су додјељене плакете и захвалнице за учешће.

Госте је у име домаћина поздравио предсједник Удружења Чедомир Пађен који је, захваливши се свим присутнима изразио жељу да овај Фестивал постане традиција попут других манифестација које организује Удружење „Банија“ из Суботице.

После наступа пјевачких група приређена је богата вечера поводом обиљежавања славе Удружења Мале Госпојине. Колач је преломио свештеник Драган Стокин из Храма Вазнесења Христовог у Суботици, а кум славе био је Ћеран Драган. У наставку вечери бројни гости, међу којима су присусвовали представници Града Суботице и других Удружења наставили су дружење и весеље уз народну музику у извођењу „СУ“ бенда.

Према ријечима предсједника Управног одбора Удружења Жељка Тинтора, Завичајно удружење „Банија“ из Суботице од свог оснивања 2012.године, има за циљ да окупи све своје Банијце и друге земљаке на подручју Суботице и околине, да заједно његују културу и традицију српског народа прогнаног са вјековних огњишта, на просторима гдје сада живе, те да кроз дјеловање разних секција као што су фолклорна, музичка, пјевачка и спортска све то преносе својој дјеци и будућим генерацијама.

„Осим овог програма, Удружење организује Банијско прело једном годишње, а такође оснивач је манифестације „Завичајни дани“ која се одржава у Суботици пету годину за редом. Ове године трајали су од 4. до 9.сптембра, а заједно са Савезом српских удружења сјеверно- бачког округа ову манифестацију посјети око 700 људи. Такође бавимо се и издаваштвом књига, а организујемо и поклоничка путовања и обилазимо манастире“, нагласио је Тинтор.

На првом Фестивалу изворних пјесама наступили су Мушка пјевачка група Завичајног удружења Банијаца из Београда, МПГ „Крајина“ из Суботице, МПГ „Пригревица“ из Пригревице, ЖПГ „Лика“ из Пригревице, МПГ „Ђурђин“ из Ђурђина, МПГ „Петрова Гора“ Кљајићево, ЖПГ „Банија“ из Пригревице, МПГ „Петар Кочић“ из Апатина, МПГ Завичајног удружења „Банија“ из Суботице, млада солисткиња Виолета Радић и КУД „Александрово“ из Суботице.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар