Oдржано дружење Дивосељана у Београду

У Београду је 22. септембра 2018.године одржано завичајно дружење Дивосељана поводом храмовне славе Дивосела – Мале Госпојине.То је дио традиције народа овога села од насељавања до данашњих дана. У нашем народу знало се рећи да је „обичај старији од села“ , односно „боље је да нестане село, него обичај“.Дивосељани, расељени по читавом свијету, наставили су славити славу села ма гдје се налазе.На традиционалном дружењу у Београду окупило се педесетак Дивосељана и потомака, који су наставили традицију својих коријена Присутне је поздравио предсједник Завичајног удружења Дивосело Предраг Јерковић са жељом да се ово традиционална манифестација редовно одржава и да се завичај никада не заборавља.

Присутнима се обратио проф. Миле Рајчевић, „прошетавши“ по засеоцима Дивосела од Чардака у Госпићу до Читлука…
У поздравној бесједи истакао је да Дивосело има славну антифашистичку прошлост села, богату историјску, културну и спортску традицију, село интелектуалаца, спортиста…Цитирао је Андрића: „да је сваки човјек дужан доживотно чинити добра дјела у своме родном мјесту, без обзира колико их је дотада урадио“, што ми Дивосељани овим дружењем чинимо и данас.

Дивосело је данас пусто, етнички очишћено, започето 1941.године у вријеме НДХ, довршено у грађанском рату у Хрватској 1991 – 1995.године.Сви историјски, антифашистички и културни споменици су порушени, стамбени и господарски објекти, гробља оскрнављена, нема трагова живота.Данас, када човјек дође у Дивосело има осјећај да је дошао у простор у коме је вријеме већ одавно стало.Село постоји само у топонимима.
Уз носталгична сјећања, завичајне пјесме, поносни на свој завичај, дружење је потрајало до касних, ноћних сати…

Дивосело је удаљено око 8 километара јужно од Госпића у Лици. Према попису из 1991. године, насеље Дивосело је имало 344 становника, међу којима је било 304 Срба, 17 Хрвата и 12 Југословена. Према попису становништва из 2001. године, Дивосело је имало 12 становника. Према попису становништва из 2011. године, насеље Дивосело је имало 4 становника.[

Миле Рајчевић

Нема коментара

Напишите коментар