Одржан годишњи концерт „Просвјете“ у Сиску

У сисачком „Казалишту 21“, предратном „Пионирцу“ у петак 16. новембра под мотом „Вече у добром друштву“ одржан је годишњи концерт Српског културног друштва „Просвјета“ пододбор Сисак.

Осим домаћина представили су се гости из Хрватског културног друштва „Мошћеница“ мјеста између Петриње и Сиска, Руско културно друштво „Калинка“ из Чаковца, културно друштво Чеха из Сиска „Чешка Беседа“ и „Звуци Баније“ из Јабуковца, српског села поред Петриње. Осим плеса, пјесме и игре читани су и стихови сисачког пјесника Миће Боројевића у интерпретацији дугогодишње чланице Милке Босанчић.

„Вече у добром друштву“  је отворио предсједник „Просвјете“ Милан Стојаковић који је захвалио фолклорашима на учешћу као и публици на добром одзиву овој манифестацији. Међу публиком, а било их је стотињак, били су сисачки парох Веселин Ристић и замјеник градоначелнице Сиска Марко Кричка.

Просвјетина подружница у Сиску основана је 2009. године када се састало десетак ентузијаста желећи сачувати културну традицију сисачких Срба. Данас овај огранак броји четрдесетак чланова окупљених у пјевачкој секцији у којој је доминатна банијска „ојкача“, литерарној и драмској секцији.

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар