обнова цркве Светог Преображења

Почиње обнова цркве у личком селу Мутилић

Након година и година чекања, коначно је почела обнова храма Светог Преображења у селу Мутилић поред Удбине у Лици. Храм је изграђен 1756. године, а по неким изворима још је и старији и саграђен је 1638. године!!! Усташе су га запалиле у 2. свјетском рату, а разарање је довршено у прошлом када је миниран.

Захваљујући дугогодишњем залагању заступника СДСС-а у Сабору за почетак радова Министарство културе је осигурало износ од 100 000 куна односно око 15 000 евра. Истовремено је у току постављање ограде око цркве и гробља укупне дужине 400 метара. Вриједност ограде је 140 000 кн, а средства су осигурана преко Српског народног вијеца из Загреба.

Из Мутилића који се у историјским изворима помиње још у 925.-ој години, су током времена и друштвених превирања настала још два насеља Ондић и Крчане, а у новије време Мутилић се као самостално насеље помиње тек на попису из 1991. Тада је евидентирано 85 сталних становника од чега 79-оро Срба. Десет година касније, на попису 2011. било их је свега 16. Данас бројка, што сталних што повремених становника, је двадесетак.

Б.Р.

Нема коментара

Напишите коментар