35. скуп Мркоњићана

Oдржан јубиларни 35. скуп Мркоњићана у Београду

Посљедњег дана марта у ресторану београдског центра Сава по јубиларни 35. пут окупили су се Мркоњићани који су се присјетили и давног 3. новембра 1981. године када се ово Удружење по идеји угледног правника Бранка Стојичића и формирало.  Како је велики број Мркоњићана долазио у Београд на школовање тако су завичајна окупљања сваки пут бројала све више чланова различитих профила.

Данашњи чланови Удружења Mркоњићана и пријатеља Мркоњић Града у Београду са поштовањем помињу имена преминулих оснивача Бранка Стојичића, Војина Стојичића, Михаила Шпирића, Мила Манојловића, Тода Гајића, Ненада Илића, Света Мудреновића, Влада Мајсторовића, Сава Ћуза, Митра Зељковића, Пера Батинића, Стевана Туторића, Гавра Ороза, Богдана Глогињића, Ђорђа Кнежевића, Влада Цвијића, Велимира Будимира…

Као домаћин скупа предсједник овог Удружења Жарко Гајић поздравио је све госте и угледне званице и пожелио да се традиција настави.

– Континуитет од 35. година нас обавезује да традицију поштујемо уз наду да ће на сваком наредном окупљању бити све већи број младих људи – рекао је Гајић захваљујући се спонзорима који су већ годинама подршка у раду Удружења.

Емоције на земљачком сабору није крио ни министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, иначе рођени Мркоњићанин.

– Ово је вече за памћење у коме се буди осјећај према заједничком коријену из кога је израсло стабло пуно љубави и поштовања. Овај осјећај заједничке припадности даје нам за право да се дружимо и манифестујемо вриједности Мркоњићког краја – рекао је Савановић.

На скупу су били присутни и представници локалне самоуправе Мркоњића начелница Дивна Аничић и предсједник Скупштине Миленко Милекић. Они су нам потврдили да локална самоуправа током године редовно одржава контакте са завичајним удружењем чији чланови редовно присуствују меморијалним обиљежавањима, као и туристичким манифестацијама.

У културном дијелу програма наступио је КУД “Петар Кочић” из Мркоњића, а међу угледним званицама били су и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, Милoрад Малић, помоћник секретара за пољопривреду у Покрајинској Влади; предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, предсједник Завичајног удружења „Змијање“ из Новог Сада Ђорђе Пантелић као и представници других завичајних удружења. Програм је водио Љубо Пена.

Подручје општине Мркоњић Град обухвата 68.455 хектара површине и лежи на просјечно 591 метар надморске висине. На овом простору живи око 21.000 становника, међу којима Срби чине потпуну већину. Оштина има 37 насељених мјеста, организованих у десет мјесних заједница. Након потписивања Дејтонског споразума, највећи дио општине ушао је у састав Републике Српске. У састав Федерације БиХ ушло је насељено мјесто Власиње, које је раније припадало мркоњићкој општини.

Поред захвалности СО Мркоњић Граду домаћини су током вечери неколико наврата помињали спонзоре без којих не би могли да функционишу. Међу њима су др Стево Павловић, Перо Дакић, Мићо и Неђо Старић, Боро Глушац, Раде Зељковић, као и београдске фирме „Љеља трејд“ и „Хидро база“.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар