Одржан први састанак поводом израде нових уџбеника за српски језик

Започео је процес израде ауторских уџбеника за српски језик и књижевност који би у настави од првог до осмог разреда образовног модела „А“ требало да се примењују већ следеће школске године.

Радни састанак на тему израде нових уџбеника за предмет српски језик и књижевност, а који ће се користити за основношколско образовање по моделу „А“ одржан је 23. фебруара у Заједничком већу општина. Овим је започео процес израде нових, односно ауторских, уџбеника за ученике од првог до осмог разреда који се школују на српском језику и писму и који би се, као наставно средство, требало да примењује већ следеће школске године. На првом састанку одржаном овим поводом учествовали су представници Заједничког већа општина, Издавачког предузећа „Просвјета“, СКД „Просвјета“ и чланови стручне радне групе за израду уџбеника. Постављени су оквири будућег рада који треба да, како тврди представник издавачког предузећа „Просвјета“ Александар Илинчић задовољи кратке рокове и ограничења наметнута услед пандемије коронавируса.

–  Ово је иницијални састанак, посао израде нових уџбеника је у повојима и данас окупљамо ауторски тим. То су људи из Вуковара и који ће радити у кооперацији са издавачким предузећем „Креативни центар“ из Београда. Људи који су ангажовани у Вуковару имају искуства, радили су и 2009. године када је издан последњи уџбенички сет за српски језик, а међу њима је и Милица Стојановић, те професори из наших основних и средњих школа. Пројекат је замишљен тако да један део аутора буде посвећен уџбеницима за разредну наставу, а други део за предметну наставу. На почетку смо и надамо се да ћемо овај велики посао успети да довршимо до јесени. Спецификум овог пројекта је то што је то израда ауторских уџбеника, све оно што смо радили протекле три године били су преводи уџбеника за наставу по моделу „А“, међутим сад смо ушли у један комплекснији пројекат где треба да сами осмислимо нове уџбенике – рекао је Александар Илинчић.

Сарадња ауторског тима и издавачке куће из Републике Србије

Према првим договорима постигнутим у Вуковару један од аутора уџбеника за српски језик и књижевност је и председница Одбора за образовање ЗВО-а професорка Милица Стојановић која ће заједно са тимом аутора у новим читанкама и уџбеницима објединити све садржаје дефинисане новим курикулумом, док ће дизајн да осмисли издавачко предузеће „Креативни центар“ из Београда.

– Одбор за образовање је увек на услузи када се ради на унапређењу наставе на српском језику и писму. Када је реч о новим уџбеницима за српски језик и књижевност треба да одрадимо 17 наслова, курикулум је већ трећу годину у погону и још увек немамо усклађене уџбенике из српског језика. Тог посла смо се сада ухватили, рокови су веома кратки и трудићемо се сви заједно да то испоштујемо и да наши ученици имају квалитетне уџбенике из српског језика. Очекује нас пуно посла, али ми му се веселимо, то је потпуно нови приступ обради садржаја. Уџбеници ће, у складу са новим курикулумом, бити савремени и новог модернијег формата – објашњава председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић.

Нове уџбенике осмислиће ауторски тим који је подељен у две групе. У обе групе аутора су Милица Стојановић и Љиљана Бајац Николић, а осим ове две професорке српског језика и књижевности као аутори уџбеника за разредну наставу потписују се још и Драгана Познановић и Милица Лазић, а на уџбеницима од петог до осмог разреда радиће и Милица Шарчевић и Маја Танасић.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар