„Сваки грађанин да се упозна са изворним садржајем Дејтонског споразума“

Удружење грађана „Политиколог“ данас је у Бањалуци промовисало кампању „Дејтонски споразум у свакој породици у Републици Српској“ са циљем да до краја године по примјерак Споразума добије свака породица и да се грађани упознају са његовим изворним садржајем.

Предсједник бањалучког Удружења грађана „Политиколог“ Милан Љепојевић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је уз помоћ Владе Српске и премијера Радована Вишковића одштампано 50.000 примјерака Дејтонског споразума, те да се очекује штампање још 350.000 примјерака.

Грађанима би у вези с тим требало да буду достављена укупно три документа – Дејтонски споразум, односно Општи оквирни споразум за мир, његов Анекс четири или Устав БиХ и Анекс 10 као Споразум о цивилном споровођењу мировног рјешења.

– Грађанима је потребно да се упознају са изворним садржајем Дејтона и његовим словом које је истина. Све друго, попут насилних промјена и разних тумачења Дејтона, које су чинили високи представници и други, јесте лаж, фалсификат, манипулација и обмана. Дакле, истина је слово, а не дух Дејтона и боримо се за истину – појаснио је Љепојевић.

Он је навео да ће, осим достављања на кућне адресе, документи Дејтонског споразума бити дијељени грађанима на трговима у општинама и градовима широм Српске, те је у том смјеру позвао институције, јавне медије, политичке и друге субјекте да помогну.

Љепојевић је нагласио да се Дејтон може мијењати само уз сагласност свих конститутивних народа у БиХ и Српске.

– Грађани и Република Српска су, према томе, гарант Дејтона и он се не може мијењати без њихове сагласности. Српска чува Дејтон и грађани ће одлучивати о Српској, а не неки међународни хохштаплери који раде на централизовању БиХ и укидању Српске, што је тежња бошњачких политичких елита – рекао је Љепојевић.

Он је подсјетио да, на примјер, Савјет за спровођење мира у БиХ не постоји у Дејтонском споразуму, а самим тим ни такозвана „бонска овлаштења“.

Универзитетски професор из Бањалуке Саша Мићин рекао је да Дејтонски споразум не смије бити предмет спекулација што би довело до укидања Српске и тековина за које су многи овдашњи људи дали животе.

– Јако је битно да људи прочитају Дејтонски споразум и да знају о чему се ту ради. И онда можемо спријечити велики број манипулација и спекулација у вези с том темом – рекао је Мићин.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар