АКТУЕЛНО:

Одржан састанак у Чачку чланова градских управа и станара СИРП програма

У Чачку је 25. јула одржан састанак са представницима избјегличких породица корисника СИРП програма (Програм становања и трајне интеграције избјеглица у Републици Србији) поводом доношења Закључка Владе Србије који препоручује свим локалним самоуправама које су учествовале у СИРП програму да омогуће права куповине станова.

Састанку су присуствовали државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак са сарадницима, замјеница градоначелника Чачка Милица Дачић,  Игор Трифуновић предсједник Скупштине Града Чачка, Иван Гергинов и Данијела Павловић из Комесаријата за избјеглице и други представници Града Чачка и градских стамбених агенција Крагујевца, Ниша и Краљева.

Састанку су присустовали станари из шест локалних самоуправа: Чачак: Јасенка Мандић, Адам Лазић, Драгица Мијатовић; Крагујевац: Слободан Мишчевић, Бранимирка Свилар и Драган Сарић; Краљево: Раде Јаковљевић, Милан Љубојевић, Станковић Мирослав; Панчево: Ђурица Никола, Мирко Ковачевић, Момчило Зораја; Стара Пазова: Лазић Милан, Душко Дукић и Ваљево: Милан Манојловић, Љубица Манојловић. Само станари из Ниша нису били присутни.

Програм  изградње станова, назван Програм становања и трајне интеграције избјеглица у Србији – СИРП Програм, финансиран је  од стране италијанске Владе у седам градова и општина, односно у Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку, Панчеву, Ваљеву и Старој Пазови. Укупно је изграђено 530 станова.

Иван Бошњак се захвалио Данијели Павловић из Комесаријата за избјеглице на залагању, Министарству грађевинарства и инфраструктуре, народном посланику Миодрагу Линти који је како Бошњак каже извршио политички притисак, са друге стране се захваљује кабинету Ане Брнабић и предсједнику Александру Вучићу који су имали слуха за рјешавање овог проблема.

Према његовим ријечима, сваком случају приступиће се посебно, тако да ће се оним грађанима који нису плаћали закуп омогућити да исплате дуг на рате, а потом и откуп станова.

— Препорука Владе је да се омогући плаћање на рате заосталих дуговања, да се пронађе начин да се репрогам изврши. Свака локална самоуправа процијениће колико кошта м2 стамбеног простора, а примијениће се и Закон о избјеглицама који дефинише могуће смањење цијена.

Избјегли Срби који станују у насељу Кошутњак у Чачку, али у другим градовима СИРП програма требало би до краја године да добију могућност куповине станова ако то желе.

Ради се о становима који су изграђени средствима Владе Италије у оквиру Програма за становање и трајну интеграцију избеглица у Србији – СИРП. Изграђено је 530 станова у седам наведених локалних самоуправа. До сада корисници СИРП програма нису могли да откупе станове већ су плаћали мјесечну кирију градским стамбеним агенцијама која је износила око 1,1 евро по м2.

Замјеница градоначелника Чачка Милица Дачић каже да ће се примјенити закључак Владе Србије и омогућити откуп станова онима који то желе.

— Ми ћемо у складу са закључком Владе Србије и поступати, уважавајући околности сваког случаја понаособ — рекла је Милица Дачић.

Миле Шапић је говорио у име народног посланика и предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линте који је био спријечен, због сједнице Скупштине Србије, да присуствује састанку.

Шапић је пренио присутним учесницима састанка да се Миодраг Линта залаже да избјегличке и друге породице купе станове по максимално повољној цијени. То значи  да прво локалне самоуправе обезбеде попуст од 50 посто избјегличким породицама. На ту умањену цијену избјегличке породице добиће још један попуст од 50 посто по закону о избјеглицама узимајући у обзир и амортизацију. Двоструко умањена цијена треба да се додатно умањи износом кирије колико је која породица платила у претходних 10 година.

–  Имамо двије општине Оџаци и Пожега које су цијену квадратног метра умањиле за 50 посто за избјегличке породице нагласио је Шапић

Такође, Шапић је пренио став Миодрага Линте да ће се борити да и породице домаћег становништва корисника СИРП програма добију право куповине својих станова.

Излагање Миле Шапића је наишло на гласно негодовање чланова локалних самоуправа, предстаника агениција, било је и коменатара да неће ваљда градови куповати избјеглицама станове.

Многи проблеми су изнесени на овом састанку, станари су били незадовољни односом Градских управа и локалних самоуправа.

Иван Бошњак је најавио да је ово један у низу састанака који ће се догодити у наредном периоду. Тако да је донесен закључак да се формира радна група коју треба да чине представници из свих 7 локалних самоуправа и представници станара. Радна група ће покушати да нађе рјешење проблема куповине станова и донесе јединствене одлуке.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар