ОДРЖАНА 13. ЛИЧКА ОЛИМПИЈАДА

У ЧАСТ ПРЕДАКА И ЗАВИЧАЈА, ЗА БУДУЋНОСТ СВОГА РОДА

Јуче је на терену код Бање Јунаковић одржана 13. Личка олимпијада у организацији Завичјаног удружења Личана „Никола Тесла“ из Апатина. У конкуренцији шест екипа, прво место заузела је екипа „Џими комерц“ из Пригревице, друго „Горски вуци“ из Уба, а треће „Лички вуци“ из Апатина.

Након натпевавања женских и мушких певачких група “Огњиште” и “Унски бисери” ГКУД-а “Дунав”, “Банијке” из Пригревице и “Ћиро Личка Калдрма” из Београда, уследио је дефиле екипа, химна Србије и поздравна реч Милана Шкрбића, председника ЗУЛ „Никола Тесла“ и председника СО Апатин који се захвалио свима који су испоштовали ову нашу традиционалну манифестацију, која се, ако се узме у обзир да је наставила традицију „Личког вишебоја“, у Апатину одржава скоро четврт века и пожелео такмичарима фер плеј надметање.

Након химне „Личке олимпијаде“, песме „Нема раја без роднога краја“, коју су заједнички извели сви учесници, такмичари и публика, уследила су надметања по дисциплинама.

Први су наступили најмлађи, у трци у врећама. Најбржа је била Мина Солаћ, друго место је заузела Маша Смиљанић, а треће Марија Ковачевић.

Након тога, ревијално, одржано је надвлачење конопа између две дечије и две женске екипе. У конкуренцији деце екипа “Никола Тесла” превукла је “Змајеве”, док је женска екипа “Дар мар” убедљиво славила у дуелу са “Личким вучицама”.

Одрасли су стартовали трчањем по брвну. Ове године ова дисциплина била је посвећена у част и сећање на пок. Драгу Дубаићу, дугогодишњег организатора и судију Личког вишебоја и Личке олимпијаде, који је након дуге болести преминуо прошле године.

Најспретнији да најбрже савлада брвно био је Мирко Цветковић из екипе „Ћиро Личка Калдрма-Дрвар“ из Београда, који је постигао одличан резултат од свега 4,62 секунде. Друго место освојио је Александар Катић из екипе „Џими комерц“, а треће Радован Чучиловић из екипе “Лички вуци”.

У вучењу куке прво место освојио је Божидар Радовановић из екипе “Горски вуци”, други је био Никола Момчиловић из екипе „Џими комерц“, а трећи Зоран Смиљанић из екипе “Ћиро Личка Калдрма”.

У претезању штапа победио је Никола Човић из екипе „Џими комерц“, други је био Мирослав Радојичић из екипе “Горски вуци”, а трећи Јовица Љубисављевић из екипе КК “Југовићи” Свилајнац.

У скоку у даљ из места убедљиво прво место са прескочених 3,05 м освојио је Александар Крајишник из пригревачке екипе, друго место са 2,73 м припало је Богдану Срећковићу из екипе „Горски вуци“, а треће Александру Тодоровићу из КК “Југовићи” са прескочених 2,35 м.

Александар Крајишник је доминирао и у скоку у вис из места. Он је и у овој дисциплини освојио прво место са прескочених 125 цм, друго место припало је Горану Форгићу из екипе „Лички вуци“ са прескочених 120 цм, а треће Петру Илићу из екипе “Горски вуци”, који је скочио 115 цм.

У пењању уз стожину пршут је освојио првопласирани Никола Лабус („Џими комерц“), који се на врх стожине попео за одличних 11,38 секунди. Други је био Јован Ступар („Горски вуци“) са 15,47 секунди, а трећи Милан Продановић („Брестовчани“ из Бачког Брестовца) са 15,63 секунде.

У обарању руке најуспешнији је био Иван Веселиновић („Џими комерц“), други је био Слободан Новаковић („Горски вуци“), а трећи Младен Живуљевић („КК “Југовићи”).

Камен с рамена најдаље је бацио Милош Марковић („Џими комерц“), 13,32 метра. Резултатом 13,15 м друго место припало је Петру Илићу („Горски вуци”), док је треће место освојио Слободан Козловачки („Лички вуци“) са резултатом од 10,47 м.

У надвлачењу конопа прво место освојили су тешкаши из екипе „Џими комерц“, друго место припало је момцима из екипе „Горски вуци“, а треће КК „Југовићи“.

Личку капу и диплому добили су и Слободан Пртина (76) („Ћиро Личка Калдрма-Дрвар“) као најстарији и Огњен Ромчевић (4), као најмлађи такмичар на 13. „Личкој олимпијади“.

Након такмичарског дела уследило је и „треће полувреме“ под шатором уз дружење и свима добро знане крајишке песме.

Општи утисак је да манифестација ове врсте треба „главном личком граду“ у Србији, како многи називају Апатин, како би се очували идентитет, обичај, култура и традиција народа Лике, али и да је, нажалост, из године у годину све мање интересовање за учешће на овом такмичењу. Зато је био добар потез ове године да се у игре уводе и најмлађи, јер су управо они ти који ће наставити традицију својих родитеља и дедова, а који су је наследили од својих предака.

Ј.Миљуш

Извор: Нове Апатинске Новине

Нема коментара

Напишите коментар