Одржане традиционалне 26. Личке оке у Колуту

У Колуту су 29. јула 2023. по 26. пут организоване Личке оке у организацији Мјесне заједнице Колут, становника овог села и уз подршку Града Сомбора.

Све присутне је топло поздравио члан Градског вијећа за област комуналне дјелатности и инвестиција, Ђорђе Зорић, пожелевши учесницима пуно среће и успјеха, те нагласивши да је манифестација попут ове од изузетне важности за очување традиције, културе и обичаја житеља овог насељеног мјеста.

Учешће је било потпуно бесплатно, такмичари нису морали да плаћају котизације.

Својим присуством  манифестацију је увеличао и члан Градског вијећа за област пољопривреде, Јован Кеча.

На висини задатка су били свакако као и сваке године идејни творци Личких ока Лука Половина и Милош Мандић, који из године у годину све успјешније организују Оке, заједно са представницима Мјесне заједнице и Марком Ерцегом.

Како је Милош Мандић присутнима рекао циљ ове манифестације је очување вјере, културе, традиције и обичаја који су донесени из Лике.

– Трудићемо се да будемо све бољи у организацији, и да оке буду масовније. Ова манифестација је на понос Сомбора, нашег Колута и свих нас. Ми смо поносни што смо Личани и с љубављу организујемо ову манифестацију.

Лука Половина на лицу мјеста написао је пригодну пјесму и прочитао је на бини присутнима.

Да све буде на врхунском нивоу побринуо се замјеник предсједника Мјесне заједнице Марко Ерцег прије свега обезбиједивши преко спонзора средства за бину, озвучење, шаторе, храну и пиће за учеснике и музику.

– Захваљујем се граду Сомбору на спонзорству и подршци коју су нам пружили како би овако успје, успјешно организовали оке.

У кулутурно-умјетничком програму наступила је Изворна мушка пјевачка група из Бачког Брестовца.

Учествовало је 11 сениорских екипа и двије дјечје које су снаге одмјериле у дисциплина: трка у џаковима, трчање по брвну, вучење куке, претезање штапа, обарање руке, бацање камена с рамена, пењање уз стожину и надвлачење конопа.

ЕКИПЕ: Личани у покушају, Дебело брдо, Динарска дивизија, Лички мајкани, Крбавско поље, Плашчани, Бели орлови, Кумови, Чортани, Кордун Лика Далмација.

Такође такмичила се једна екипа дјеце из Колута и једна екипа дјеце из Бачког Брега.

У ЕКИПНОМ ПЛАСМАНУ најбоља је екипа Кумови из Бачког Брестовца, друго мјесто освојила је екипа Крбавско поље из Колута, док је треће мјесто заузела екипа Плашчани из Растине.

У дисциплини ТРКА У ВРЕЋАМА прво мјесто заузео је Дејан Маљковић, друго Милан Продановић, и, док је треће мјесто освојио Небојша Тошић.

У дисциплини СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА, прва два мјеста освојили су Милан Продановић, друго мјесто Александар Дубаић и треће Дејан Маљковић.

У дисциплини ХОДАЊЕ ПО БРВНУ на прво мјесто пласирао се Драган Стојсављевић, друго мјесто Миле Матијевић, док се на треће место пласирао Марко Тривуновић.

ВУЧЕЊЕ КУКЕ је дисциплина у којој су прва три места освојили Марко Јакшић, Милош Новковић и Ђорђе Граховац.

У ПРЕТЕЗАЊУ ШТАПА, прво место освојио је Раде Шавија, друго мЈесто Никола Шупут, а треће Никола Свилар.

У ОБАРАЊУ РУКЕ најбољи  је Оливер Петраковић, други је Слободан Козловачки, а трећи Никола Шупут.

Док су у дисциплини БАЦАЊЕ КАМЕНА СА РАМЕНА прва три мјеста освојили Слободан Козловачки, Милош Ивакић и Никола Воркапић.

У дисциплини ПЕЊАЊЕ УЗ СТОЖИНУ најбољи је био Никола Кораћ, други Стефан Карић, док је треће мјесто заузео Милан Продановић.

У навлачењу конопа, прво мјесто заузела је екипа Мајкани, друго место Крбавско поље, а треће Плашчани.

Да се протекне у фер-плеју побринули су се судије Милан Свилар и његов син Страхиња. Милан се заиста потрудио да личке обичаје и традицију и љубав према лици пренесе и на своје потомство.

Да сваки резултат остане забиљежен побринуо се Милан Алексић. Свој допринос у организацији дао је и Немања Шобат.

Поред терена на штандовима су се могли дегустирати и купити разноврсни домаћи производи сир, бијели лук и паста од бијелог лука, кувани кукуруз који су продавали вриједни малишани, крофне…

Након такмичарског дијела услиједило је весеље до дубоко у моћ, а госте су забављали Прелџије и Браћа Росић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Фејсбук страница „Моје село Колут“

Нема коментара

Напишите коментар