Oдржана 14. сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије

 

ПОВЕЋАТИ СРЕДСТВА И ДЕФИНИСАТИ ПРОЈЕКТЕ


На својој 14. Сједници, која је одржана 1. Априла, Одбор за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије је расправљао о средствима опредјељеним буџетом Министарству спољних послова, Министарству културе и информисања и Министарству просвјете, науке и технолошког развоја, а која се односе на дијаспору и Србе у региону. Одбор је закључио да наведена средства нису довољна  за многе активности које би требало финансирати у текућој години. Након расправе, чланови Одбора су закључили да се у наредном периоду организује састанак чланова Одбора и представника наведених министарстава, као и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства омладине и спорта на коме би се дефинисали капитални пројекти за наредну годину и разговарало о могућности повећања буџетских средстава.  Одбор је подржао све активности министарстава спољних послова, културе и информисања и просвјете, науке и технолошког развоја, које се предузимају у циљу побољшања положаја Срба у дијаспори, а нарочито у региону.

Отварајући расправу, предсједник Одбора Миодраг Линта истакао је да су представници организација Срба из дијаспоре и региона указали члановима Одбора да средства која се издвајају у матици за њихов рад, нису довољна и да је потребно да буду знатно већа, те је то разлог предлагања Одбору овакве тачке дневног реда. Линта је истикао да је обавеза државе да још јаче и снажније подржи очување националног и културног идентитета Срба ван Србије. Осим чланова Одбора сједници су присуствовали др Бојан Тубић, помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја, Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, др Љиљана Никшић, амбасадор, начелница Одсјека за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме у Министарству спољних послова  као и Младен Весковић, Борка Рашлић, Милан Петковић из Сектора за савремено умјетничко стваралаштво, односно, из Сектора за информисање и медије, Министарства културе и информисања.

Др Бојан Тубић, помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја представио је пројекте и програме за које ово министарство издваја из буџета за област високог образовања.

„Прије свега, то се односи на стипендије које се издвајају за студенте из региона. Ове године додјељено је 18 нових стипендија, а до сада имамо већ 60 корисника. План је да би до 2021. године њихов број прешао стотину. Ове године, за стипендирање студената, издвојено је 31.500.000 динара. Друга област која се финансира јесу лектори у иностранству, за шта је опредјељено четири милиона динара.  За ову област потребно је у наредном периоду издвојити додатна средства, имајући у виду да су средства која постоје довољна за финансирање само четири лектора“, истакао је Тубић, наводећи да се тренутно финансира само лектор у Италији, а да за онога који ради у Њемачкој ове године нема средстава за финансирање. Тубић није навео колико се троши на основно и средње образовање, па је договорено да Министарство те податке доставити Одбору накнадно.

Пројекте и средства Министарства спољних послова који се финансирају преко Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представила је Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора ове Управе.

„Овогодишњи буџет је чак нижи у односу на претходну годину за четири до пет милиона динара и износи 157.439.000 динара. Од тог износа 100.402.000 динара опредјељено је за програмску активност сарадње са Србима у региону и дијаспори и за пројекте очувања националног и културног идентитета Срба. Корисници средстава су удружења у региону и дијаспори, али и организације и удружења из Србије, а ове године за те активности опредјељен је износ од 4.700.000 динара и то за набавку књига и дидактичког материјала“, рекла је, између осталог, Николина Милатовић Поповић, наводећи да  средства са којима располаже Управа нису велика те их је потребно увећати.


Др Љиљана Никшић, амбасадор, начелник Одсјека за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме у Министарству спољних послова, нагласила је да је потребно да као држава одредимо пројектне задатке које треба повезати са важним догађајима од националног значаја и формирати интерресорни тим који ће се овим бавити  и да је неопходно да се догађајима иде у сусрет, а не да се одложено реагује. Предложила је да се осим три присутна министарства у те групе именују и људи из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства омладине и спорта, а захвалила се, како је рекла, агилном предсједнику Одбора Миодрагу Линти који је уочио наведене проблеме и инсистира на повећању средстава како би проблеми били што мањи.

„Ми морамо имати и нека средства у резерви када треба реаговати по хитном поступку. Тако ове године нисмо одреаговали на прави начин на тему 100 година од завршетка Великог рата, а да напоменем, да смо у том рату изгубили 1 247 130 лица, односно 30 процената становништва што није на прави начин представљено свјетској јавности.


Младен Весковић из Сектора за савремено умјетничко стваралаштво Министарства културе и информисања навео је да су средства опрједељена за дијаспору и Србе у региону при овом Министарству у износу од 12 милиона динара и активности се спроводе преко конкурса.

„Било би добро да су средства већа како би се задовољиле потребе, јер је пријава сваке године све више. Средства су намјењена за организације које су регистроване ван граница Србије, посебно оне које су из региона“, рекао је Весковић.


Милан Петковић из Сектора за информисање и медије Министарства културе и информисања истакао је да је потребно повећање средстава за финансирање садржаја на српском у земљама региона. Овогодишњи буџет за медије је мањи за 8,7 одсто и износи 21.320.000 динара, иако се бележи већи број пријава у односу на ранији период.

„Сва средства су намјењена медијима у региону, и то за пројекте на годишњем нивоу. Министарство такође финансира и конкретне одрживе пројекте у региону који су везани за проблеме на терену, а наравно ту је и финансирање националног јавног сервиса који је доступан и региону и дијаспори“, рекао је Петковић .
Борка Рашлић из истог министарства истакла је да се прошле године помогло одређеним средствима удружењима у Албанији, да ове стижу захтјеви из Хрватске за отварање предајника са кога би се емитовао програм на Банији, али и у другим дијеловима Хрватске.

У расправу су се укључили и чланови Одбора. Тако је Александар Марковић истакао да је добро што се овакав састанак одржао, али да осим капиталних, треба финансирати и мале пројекте удружења, како би она опстала. Замјеница предсједника Одбора Мирјана Драгаш рекла је да треба систематизовати однос према Србима у региону и да након састанка са члановима Одбора ти људи морају добити адекватан одговор, гдје и како се троше средства. Истакла је да се мора преиспитати и рад појединих удружења која постају породичне манифактуре преко којих се црпе средства из буџета, док много важније институције остају без њих. Због тога би требало увести мониторинг, а амбасаде Србије би требало да дају мишљења о референтности удружења која троше буџетска средства.

Александар Чотрић је похвалио иницијативу за одржавање оваквог састанка и оцјенио да је прави тренутак да се разговара о расподјели средстава за наредну годину. Навео је примјере како то на добар начин раде друге државе из окружења, као што се Мађарска односи према својој дијспори, Грчка према својим сународницима у Албанији или на примјер Хрватска према својим у сусједној БиХ. Ако Срби не буду учили свој језик и одржавали везу са Србијом ми ћемо те људе изгубити, истакао је Чотрић. У сличном тону говорила је и Оливера Огњановић, осврћући се на лоше информисање наше дијаспоре, али прије свега, Срба у региону. Заложила се да се изнађу средства за предајник у Хрватској и подржала идеју о већој заступљености амбасада у расподјели средстава.

Након расправе, чланови Одбора су закључили да се у наредном периоду организује састанак чланова Одбора и представника министарстава спољних послова, културе и информисања, просвјете, науке и технолошког развоја, за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и омладине и спорта на коме би се дефинисали капитални пројекти за наредну годину и разговарало о могућности повећања буџетских средстава у министарствима, опредјељених за сарадњу са дијаспором и Србима у региону као и да Одбор подржава све активности министарстава спољних послова, културе и информисања и просвете, науке и технолошког развоја, које се предузимају у циљу побољшања положаја Срба у дијаспори, а нарочито у региону.

Текст и  фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар