Одржана 14. традиционална Војвођанска косидба у Бачком Добром Пољу

У Бачком Добром Пољу 14. маја је одржана 14. традиционална Војвођанска косидба у организацији удружења „Војвођанска косидба“ уз подршку Туристичке организације Врбас, општине Врбас, општине Котор Варош, Добровољног ватрогасног друштва Бачко Добро Поље, Фондa за избjеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине и Представништва Републике Српске у Србији.

И поред лоших временских прилика, ни организатори, али ни косци нису одустали од ове традиционалне манифестације. Велика је жеља организаторке Цвијете Кнежевић да ова традиција има континуитет, јер како каже без подрше породице тешко би успјела да из године у годину сама организује Војвођанску косидбу.

Косидби су присуствовали представници општине Врбас, Мојковац, Савеза крајишких удружења, Представништва Републике Српске у Србији и Савеза Срба из региона.

Код чувеног косачког судије Драгана Јовичића такмичари су из шајкаче извлачили бројеве парцела. Судије су биле Мирослав Ђурђић, Радован Проле, Дејан Кудрић и Мишо Илић.

Косили су: Васо Кукољ, Зоран Ракита, Ђуро Керкез, Мићо Мрђа, Недељко Керлец, Драго Орловац, Момчило Катић, Драго Иванић, Милош Шкорић, Зоран Шеат, Зоран Маринковић, Милан Пајић, Небојша Спасојевић, Рајко Мрђа, Стојка Беатовић и Сека Кецман Савановић.

Организатори су прогласили побједнике у неколико дисциплина.

ЕКИПНО треће мјесто је освојила екипа Јањ.

Друго мјесто освојила је екипа из Сурдука.

Прво мјесто освојила екипа Рајац.

ВЕТЕРАНИ треће мејсто освојио је Момчило Катић, друго мјесто Ђуро Керкез, прво мјесто Драго Иванић.

СЕНИОРИ треће мјесто Зоран Ракита, друго мјесто Недељко Керлец, и прво мјесто Мићо Мрђа.

У категорији ЖЕНЕ побједница је Стојка Беатовић, друго мјето је освојила Сека Кецман Савановић.

 

У категорији ДЈЕЦА побиједио је Милош Шкорић.

Поред кошње такмичари су се опробали и у скоку у даљ и бацању камена с рамена.

У БАЦАЊУ КАМЕНА С РАМЕНА треће мјесто је освојио Марко Митровић, друго мјесто Јован Бојић, прво мјесто је отишло у руке Бранислава Југовића.

У дисциплини СКОК У ДАЉ треће мјесто је освојио Јован Бојић, друго мјесто Бранислав Југовић, док је најдаље скочио и освојио прво мјесто Марко Митровић.

Водитељка програма Милана Кнежевић је навела да су у 20. вијеку прекодрински Срби све више насељавали војвођанску равницу и самим тим имали потребу да покажу своје обичаје, да организују мобачке и фолклорне догађаје.

Код православаца и када се празнује и када се ради свему предстоји молитва, тако је и овом приликом молитву очитао и благословио овај скуп отац Богдан Кувеља који поручује да ово сабрање има циљ да очува српску традицију.

Замјеница предсједника општине Врбас Тијана Алескић се захвалила домаћинима на вриједном и марљивом труду и раду на организацији овакве манифестације. Гостима је пожељела да уживају у врбаском гостопримству.

– Оно што ми као локална самоуправа настојимо је да дамо максималну подршку свим манифестацијама које имају за циљ очување културне баштине, традиције и свих наших обичаја.

Предсједница Савеза крајишких удружења и пјесникиња Ранка Срдић Милић обрадовала је присутне својим стиховима, те им се и обратила.

– Овдје су се окупили људи с искреним намјерама подијелили сјећања, вриједности и циљну замисао – чување његовог величанства обичаја. Трајаћемо као народ док год има оваквих сабора.

 

Дугогодишњи сарадник и пријатељ организаторке Цвијете Кнежевић Душко Ћутило је честитао Цвијети на неисцрпној енергији и свему што чини да Бачко Добро Поље буде препознатљиво по овој манифестацији.

– Вјерујем да ће и институције у наредном периоду знати то да препознају и да ће добри људи, сви косци и сви они који поштују традицију знати то да препознају. Било ми је задовољство да сарађујемо, а то ћемо сасвим сигурно чинити и у будућности.

Цвијета наводи да више нема снаге да сама организује ту манифестацију и да њена породица трпи због тога. Нада се да ће се село и општина више укључити у организацију косидбе.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је упутио све похвале Цвијети што већ годинама са својим сарадницима организује овако успјешну манифестацију.

– Један од најважнијих задатака наше двије државе, Републике Србије и Републике Српске, треба да буде јачање духовног и културног јединства српског народа без обзира на постојеће границе. Сви заједно морамо да чувамо свој српски језик и ћирлицу, да се окупљамо око наше Српске православне цркве, да славимо нашу крсну славу, да поштујемо наше обичаје и традицију, да се међусобно поштујемо, уважавамо, да се међусобно помажемо како су то радили наши дједови, прадједови и чукундједови. Само заједнички и уз међусобно поштовање можемо да идемо напријед и опстанемо као народ.

У име Представништва Републике Српске у Србији све присутне је поздравио Борислав Максимовић.

– Част ми је што смо данас овдје са људима који његују традицију. Цијенимо све напоре Цвијете Кнежевић које улаже како би очувала сјећање на завичај, али и да се развије однос у срединама у које су наши људи дошли. Увијек ћете имати нашу подршку за пројекте из културе који имају за циљ очување сјећања на завичај.

Максимовић је истакао похвале народу досељеном из Републике Српске и БиХ који су допринијели развоју општине Врбац.

– Захвални смо и општини Врбас што су нас увијек дочекивали како треба, подржавали наше пројекте из културе и традиције. Надамо се да ће се ова манифестација наставити и у наредним годинама.

У културно-умјетничком програму наступили су гуслар Витомир Вулин и пјевачка етно група Банија из Београда.

Плакета је додијељена Винку Сивчевићу, општинама Врбас и Мојковац, Представништву Републике Српске и Душку Ћутилу. Захвалнице су додијељене ДВД Бачко Добро Поље, Ранки Срдић Милић,  Миодрагу Линти и МЗ Бачко Добро Поље.

Добровољно ватрогасно друшто Бачко Добро Поље извело је вежбу гашења пожара.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар