sjenicak 1

ОДРЖАНA ДРУГА СЈЕНИЧАРСКА ЗАБАВА У БЕОГРАДУ

Група Сјеничараца (Дарко и Никола Пругинић, Миле Сузић и др.) организовалa је, у ресторану Банија на Бусијама (општина Земун), другу по реду Сјеничарску забаву , на коју се окупило преко 150 Сјеничараца и њихових пријатеља. Вече је организовано у суботу 16. априла 2016. године. Присутне су поздравиo замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта који је у свом обраћању, између осталог, присутне земљаке информисао о акцији евидентирања уништене, отете и друге имовине и позвао их да попуне образац који се налази на сајту Савеза Срба из региона. Сјеничарцима су се обратили још и предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула и карловачки парох Предраг Сушић. Програм је водила Слађана Паић. Присутне je забављаo Бране Паић.  Током дружења Сјеничараца подијељени су примјерци јединог листа у Србији који се бави проблематиком Срба из региона Српско Коло.

Сјеничак је мјесто на Кордуну који се састоји од три села Горњег, Доњег и Ласињског Сјеничака. У Сјеничаку је 1715. године саграђена српска православна црква од дрвета. Та дрвена црква је срушена 1934. године и саграђена је зидана црква. Усташе су 1941. године храм опљачкале, запалиле парохијски дом и свештенике протјерале а 1942. ова зидана црква је срушена. На инцијативу Срба из Канаде и исељених Сјеничараца тек 1989. године почела је обнова храма која је прекинута 1995. године након протјеривања крајишких Срба у злочиначкој акцији „Олуја. Благословом владике Герасима формиран је, 2010. године, Црквено-грађевински одбор за обнову храма у чији састав су ушли угледни мјештани из Сјеничака и расeјања. Велики број Сјеничараца, њихових пријатеља и гостију присутвовао је 27. октобра 2015. године у Сјеничаку Светој архијерејској литургији, коју је служио власика Горњо-карловачки Герасим, и освештењу звона поводом прославе три вијека храма Преподобне мати Параскеве (Свете Петке).

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2817″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1461250156820″]
Нема коментара

Напишите коментар