АКТУЕЛНО:

ОДРЖАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА БИЛЕЋАНА: Дунђеровићу повјерен други мандат на мјесту предсједника

  • Скупштина Завичајног клуба Билећана у Србији, на седници одржаној  29. октобра, усвојила извештај о раду Клуба у претходне две године и изабрала нову управу.

На предлог верификационе комисије изабрани су нови чланови Управног и Надзорног одбора као и руководство Скупштине.

За председника Управног одбора Завичајног клуб у другом мандату поново је изабран Мијодраг Дунђеровић, за председника Скупштине Слободан Вујовић, а Надзорног одбора Јово Копривица.

Подносећи извештај о раду Клуба Мијодраг Дунђеровић је подсетио да се због епидемије корона вируса нисмо састајали више од две године, али то није зауставило рад Клуба. Помагали смо и у овим тешким временима, због чега можемо да будемо задовољни.

Свесни да се може и много боље и много више, уз позив на најширу сарадњу свих завичајаца и спремност Удружења да прихвати сваку критику и сваку идеју која би могла да допринесе побољшању и унапређењу квалитета нашег укупног дјеловања.

Полако и уз помоћ наших дародаваца, Клуб је стао на своје ноге и већ је поприлично оплемењен, рекао је Дунђеровић.

„Завичајни клуб Билећана, после вишегодишњих напора, успео је да прикупи заоставштину Рајке Мерћеп, једне од највећих, ако не и највеће уметница поникле на херцеговачког кршу.

Рајка Билећанка, како су је звали у пријатељи и поштоваоци, говорила је шест језика, излагала у најзначајнијим париским галеријама, друговала са највећим уметницима двадесетог века, а у своме родноме завичају остала готово заборављена и непозната.

Вриједна збирка ове необично даровите сликарке и вајарке, која је била расута и заборављена, уз помоћ људи добре воље, сада се налази на једном месту, у Завичајном клубу. Новац за откуп омогућили су Мишељићи, Слободан, Гордан, Давор, Здравко и Митар.

Урађен је и каталог са радовима најпознатије билећке уметнице чије је штампање омогућио Саша Бајчетић.

Надамо се да ће ово заборављено уметничко благо, ускоро пронаћи своје место под сунцем, у Галерији или Легату Рајке Мерћеп, у њеној родној Билећи, навео је Дунђеровић.

Славу Клуба Билећана – Пренос моштију Светог Саве 19. маја, обележавали смо и у време короне, али без већег окупљања чланова.

– Завичајни клуб ради по начелима добрих домаћина, који су бринули о сваком динару сакупљеном од чланарине, донатора и организацијом Сијела. Сваки члан Скупштине може да добије све податке о раду Клуба, као и чињенице о стању рачуна, чиме се стекло поверење чланства. Стање рачуна Клуба је позитивно, након што су подмирене све новчане обавезе – навео је Дунђеровић и истакао да је Клуб добитник Плакете Владе Републике Српске за укупну хуманитарну активност.

Успјели смо да учврстимо и продубимо сарадњу са општинама у којима живе Билећани, као што су Сечањ, Нови Сад, Зрењанин, Панчево, Клек, Суботица, Чачак, Врбас, а успостављена је и добра сарадња са завичајним друштвима Гацка, Требиња, Невесиња, Пребиловаца, Суботице, Фоче, Калиновика, Чајнича и другим.

У просторијама Клуба се прикупљају књиге које ће бити поклоњене библиотеци у Билећи и Школском центру „Голуб Куреш“. У просторијама у Београду организујемо разговоре на различите теме, од културе до историје.

– У Билећи нас такође чека доста посла, скупа са надлежним општинским органима. За почетак би се требало побринути да се израде бисте и других обележја за Младена Секуловића и Мома Капора, а касније и других знаменитих Билећана – рекао је Дунђеровић и посебно захвалио нашим донаторима:  др Миленку Џелетовићу, Раши Албијанићу, Раду Вујовићу, Представништву Републике Српске у Београду, Ђуру Вујадиновићу, штампаријама „Кешељ“ Драгана Кешеља и „Пекограф“ Борка Петковића, Раду Бјелаковићу, Мому Инићу, Институту „Михајло Пупин“, Драгану Мандићу, Мају Самарџићу, као и многим другим дародавцима Клуба.

Клуб је захваљујући Милошу Дангубићу, предсједнику Ф.К. „Јединство“ из Сурчина, поклонио ФК „Херцеговцу“ комплет дресова и лопте.

Клуб Билећана у време епидемије корона вируса прикупио је 110 хуманитарних пакета основних животних намирница најугроженијим становницима Билеће.

Управа Завичајног клуба
На седници Скупштине изабрани су нови чланови Управног одбора: Мијодраг Дунђеровић, председник, Борис Кркелић, потпредседник, Ђуро Вујадиновић, потпредседник, Жељко Милинић, секретар др Миленко Џелетовић, Никола Тркља, Раде Вујовић, Владимир Чубрило, Јелица Вуковић, Вук Ковачевић, Дејан Вуковић, Милан Комар, Мики Радмиловић, Драган Вујовић, Марко Вуковић, Мајо Самарџић и Дејан Стошић.

У Надзорни одбор изабрани су: Јово Копривица, др Неђо Попара и Драгутин Комненић.

За председника Скупштине удружења изабран је Слободан Вујовић а за потпредседнике Милорад Денда и Срђан Чомић.

Почаст преминулим Билећанима
На почетку заседања присутни су одали почаст преминулим члановима Клуба Билећана и пријатељима Билеће.

Између двије Скупштине напустили су нас:

Пјесник и приповједач Божидар Божо Глоговац,
Историчар средње генерације др Радослав Гаћиновић, предсједник Научног института за политичке студије.
Познати фимски и позоришни глумац Борис Комненић, првак драме Народног позоришта.
Билећки зет и дугогодишњи предсједник Завичајног клуба Гачана у Београду Светозар Црногорац.
Два Влада Милошевића, старији Владо, један од оснивача Удружења Билећана и Херцеговаца, и други млађи Владо, истакнути привредник.
Инжењер Будо Продановић
Чувени лекар др Новак Вукоје.

Bileca.rs

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар